Ziua Mondială a Poeziei: Roma sărbătoreşte poeţii Europei

Vineri, 21 martie 2014, Roma va găzdui un eveniment unic dedicat poeziei europene contemporane: lecturi de poezie în limba originală în cadrul pitoresc al Academiei Maghiare din Roma și ocazia de a întâlni autorii la Casa delle Letterature.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, filiala din Roma a rețelei Institutelor Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC) organizează, în colaborare cu Casa delle Letterature de pe lângă Departamentul de cultură, creativitatea și promovare artistică a oraşului Roma, Federația Unită a Scriitorilor Italieni și Departamentul de Traduceri al Comisiei Europene, un eveniment ambițios pentru a aduce un omagiu poeticii și limbilor europene. Evenimentul este structurat în două părţi: după-amiaza, Casa delle Letterature va găzdui o masă rotundă în care poeții italieni Daniela Attanasio şi Paolo Febbraro se vor întâlni cu poeții europeni participanţi. Seara, la Academia Maghiară din Roma (Accademia d’Ungheria in Roma), cei treisprezece poeți provenind din diferite țări europene, vor citi o selecție din lucrările lor în limba originală (traducerile în limba italiană vor fi proiectate pe ecran). Ambele întâlniri vor fi moderate de Maria Ida Gaeta.

Evenimentul, care se desfăşoară sub patronajul Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO, a fost gândit și organizat de către membrii reţelei EUNIC: Forumul Cultural Austriac, Institutul Bulgar de Cultură, Centrul Ceh, Ambasada Republicii Croația, Goethe-Institut, Institutul Polonez din Roma, Ambasada Portugaliei din Roma, Institutul Slovac din Roma, Accademia di Romania in Roma, Ambasada Republicii Slovenia, Institutul Cervantes și Institutul Balassi - Academia Maghiară din Roma.

Instituită de către UNESCO în 1999 și sărbătorită începând cu anul 2000, Ziua Mondială a Poeziei aduce un omagiu și recunoaște rolul privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului și a înțelegerii interculturale, a diversităţii lingvistice și culturale, a comunicării și păcii. După cum a declarat Irina Bokova, Director General al UNESCO, „poezia este una dintre cele mai pure expresii ale libertății lingvistice. Aceasta este un element fundamental al identității popoarelor și întruchipează energia creatoare a culturii în puterea sa de a se reînnoi în mod constant.”

Program:17:30 – Casa delle Letterature, Piazza dell’Orologio, 3 - Roma
Europa poeților

Poeții italieni Daniela Attanasio și Paolo Febbraro întâlnesc poeții europeni. Moderează Maria Ida Gaeta. (În italiană cu traducere consecutivă în limba engleză).

Ore 20:00 - Accademia d'Ungheria in Roma, Via Giulia, 1 - Roma
Europa în versuri


Lecturi de poezie de Karl Lubomirski (Austria), Ekaterina Josifova (Bulgaria), Sarah Zuhra Lukanic (Croația), Ulrike Draesner (Germania), Tomaso Binga (Italia), Wojciech Bonowicz (Polonia), José Tolentino Mendonça (Portugalia), Petr Borkovec (Republica Cehă), Daniela Crăsnaru (România), Kucbelová Katarina (Slovacia), Dušan Šarotar (Slovenia), Zingonia Zingone (Spania), Kányádi Sándor (Ungaria).
(Lecturi în limba originală cu traducerea în italiană pe ecran).

Acces liber la ambele evenimente în limita locurilor disponibile.