Ziua Mondială a Poeziei, marcată la Milano cu un program de poezie, muzică și o expoziție de pictură

Joi, 20 martie 2014, de la 18.00, la sediul Bibliotecii Românești din Milano (Via Trebbia 33), Ziua Mondială a Poeziei va fi marcată printr-un eveniment organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Centrul Cultural Italo-Român și editura Rediviva, sub patronajul Consulatului General al României din Milano.

Aflată la a doua ediție, manifestarea le are ca invitate pe Ida Garzonio, Irina Turcanu, Claudia Bolboceanu, Alina Nastasa, Svetlana Filat, Violeta Popescu, precum și pe Luca Cipolla.

Ziua Mondială a Poeziei, manifestare instituita de UNESCO în anul 1999, vizează recunoașterea rolului privilegiat pe care îl are expresia poetică în promovarea dialogului și comunicării intercultural.

Evenimentul de la Milano include și vernisajul expoziției de pictură „Pro TEMPORE“ a artistei de origine română Lavinia Rotocol, care trăiește la Milano. Expozitia cuprinde mai multe lucrări expuse în cadrul unor galerii de artă milaneze.

Vor fi evocați poeții români Anatol E. Baconski (1925-1977), Nichita Stănescu (1933-1983), Vasile Voiculescu (1884-1963), Grigore Vieru (1935-2009).

Un omagiu va fi adus cu acest prilej profesoarei Ida Garzonio, studenta și apoi asistenta a Rosei del Conte (1907-2011), unul dintre cei mai importanți eminescologi străini. Ida Garzonio a tradus nuvele din opera lui Mihail Sadoveanu, din creațiile poeților Nina Cassian, Eugen Jebeleanu, Tristan Tzara ș.a. A avut primul contact cu mediul literar românesc în anul 1959, când a obținut în calitate de studentă la Universitatea din Milano, unde preda Rosa del Conte, o bursă de studii la București, unde i-a cunoscut, printre alții, pe Tudor Vianu, Ovidiu Crohmălniceanu, Marius Sala, Alexandru Balaci. Munca literară a prof. Ida Garzonio este însoțită de o lunga activitate pedagogică dar și de una muzicală. Ida Garzonio face parte din binecunoscuta orchestra Nuova Polifonica Ambrosiana din Milano.

În cadrul seratei se va proiecta şi un interviu cu Nina Cassian, extras din filmul documentar „Noi, români în lume“, realizat în 2010 de Maria Ştefanache. Chitarista Corina Claudia Serdan va oferi publicului un recital de muzică folk. Manifestarea include și proiecții video – momente de poezie si interviuri realizate cu poeții Nichita Stănescu și Grigore Vieru.

Evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Poeziei se bucura de colaborarea asociațiilor Asociația Donne Romene în Italia (A.D.R.I), Asociazzione Integrazione în Italia și de prezența cadrelor didactice care susțin cursului de Limba, Cultura și Civilizație romaneasca, Mariana Paliev și Ioana Dolca.

Ca și la prima editie, organizatorii îi invită pe toti cei care iubesc poezia să citească sau să recite o poezie îndrăgită din patrimoniul poeziei românești, italiene sau universale.