Ziua Mondială a Poeziei celebrată în revista „Orizonturi culturale italo-române”

Numărul din martie 2023 al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” celebrează Ziua Mondială a Poeziei printr-o ediţie specială „Orizonturi de poezie” care se deschide cu Vittorio Sereni, unul dintre cei mai semnificativi poeţi italieni din secolul XX, cu un amplu eseu dedicat unor vârfuri ale liricii internaţionale: „Un dincolo de poezie, Pedro Salinas şi Paul Celan” (traducere de George Popescu). Urmează „Poezia singură îl poate recupera pe om”. Giuseppe Ungaretti, 135 ani de la naștere (traducere de Ion Gănguţ); „Italia: canalul, strada, omul”. Versuri de Mihai Cezar Popescu;Alina-Monica Ţurlea: „Mi-aș fi dorit să eliberez toți îngerii prin pori”;„Etica apei”. Versuri de Giuseppe Manitta (traducere de Eugenia Bulat). Aceste pagini îmbogăţesc amplaAntologie de poezie italiană a revistei, în constantă actualizare, care cuprinde în prezent peste 70 de poeţi italieni din toate timpurile, în traducere românească.

Invitaţii lunii sunt artiştii Lia şi Dan Perjovschi, în interviurile realizate de Luciana Tămaş.

În secţiunea „Centenar Italo Calvino”, Smaranda Bratu Elianpublică o traducere inedită din proza scriitorului, iar Irina Niculescu prezintă o expoziție special dedicată lui Calvino la Milano.

În „Orizonturi Donna”,Laura Dumitru şi Elena Muşat propun un itinerar inedit: În căutarea Iuliei Hasdeu, printre documente din Arhive.

Rubrica „Întâlniri italo-române” prezintădebutul literar al coreografului Luca Tomao, în interviul realizat de Mariateresa Savastano şi tradus de Mara Chiriţescu.

„Italienistica Orizonturi” marchează douăzeci de ani de la moartea lui Giuseppe Pontiggia, unul dintre cei mai importanți scriitori şi critici italieni din secolul XX, printr-un amplu studiu semnat de criticul Daniela Marcheschi şi tradus de studenţii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca,sub coordonarea italienistelor Delia Morar, Anamaria Milonean şi Irina-Cristina Mărginean.

În „Orizonturi filosofice”, un interviu cu cercetătorul Matei Iagher, realizat de Gabriel Badea, despre corespondența Mircea Eliade - Henry Corbin.

În rubrica „Semnalări de carte” este prezentat volumul Mariana Istrate, Povești ale vorbelor. Cuvinte și lucruri.Apoi, o cronică de Viorica Bălteanu la recentul roman Colonada de Dana Gheorghiu, urmată de recenzia semnată de Manolita Dragomir-Filimonescu la volumul de versuri Tamar de Angelo Manitta.

În „Orizonturi de Artă”, un studiu despre Orsola Maddalena Caccia, pictorița călugăriță, semnat de Irina Niculescu, şi un Portret de artist: Maurizio Cattelan, semnat de Petre Virgiliu Mogoşanu.

Toate articolele numărului 3/martie 2023al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.