Ziua Limbii Române, sărbătorită de reprezentanțele ICR în lume

Ziua Limbii Române este sărbătorită și în acest an, la data de 31 august, în reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin ateliere, conferințe, spectacol de teatru, recital de poezie și corespondențe literare.

Cu acest prilej, astăzi, de la ora 12:00, are loc deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chișinău, organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis, în Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor. Evenimentele programate de Institutul Cultural Român în cadrul acestei ediții îi vor avea ca invitați pe istoricul Adrian Cioroianu, scriitorii Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Dumitru Crudu, Spiridon Vangheli, Petre Crăciun, Ion Hadârcă, Constantin Bostan, acad. Mihai Cimpoi, criticul literar Lucia Țurcanu și Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă“ din Chișinău.

De asemenea, o sesiune festivă a Senatului Universității de Stat din Moldova (USM) a avut loc în dimineața aceasta, de la ora 9.30, cu ocazia Zilei Limbii Române. La evenimentul desfășurat în sala Senatului USM au participat Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Sergiu Nistor, Consilier al Președintelui României Klaus Iohannis, Adrian Dupu, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova al Guvernului României (DRRM), E.S.Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în R. Moldova, Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român și rectorul USM Igor Șarov.

ICR Lisabona invită publicul să descopere asemănările lingvistice dintre limba română și cea portugheză

Foști studenți ai Lectoratului de Limba Română (români și portughezi), printre care și foști stagiari ai ICR Lisabona, vor prezenta, cu ocazia Zilei Limbii Române, asemănări lingvistice dintre cele două limbi romanice. ICR Lisabona, în colaborare cu Lectoratul de Limba Română de la Universitatea din Lisabona, a realizat un material video în care studenții, organizați în trei grupe a câte doi nativi (român și portughez) și coordonați de către un moderator, vor pronunța simultan același cuvânt, fiecare în limba maternă. Înregistrarea va fi postată pe rețelele de socializare ale celor două instituții miercuri, 31 august 2022, ora 09.00.

Limba română, ca bogăție de vocabular și semantică, se situează între primele opt limbi ale lumii și 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viața cotidiană sunt de origine latină. Limba română este o limbă romanică alături de franceză, italiană, occitană, spaniolă, portugheză, retroromană, sardă. Limba română ca limbă străină se studiază în aproximativ 40 de țări din lume. În Portugalia, se predă la ICR Lisabona, la Universitatea din Lisabona, Facultatea de Litere, unde funcționează Lectoratul de limbă română, în școli portugheze, prin „Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească“ (LCCR), la Școala românească de sâmbătă de la Lisabona și în cadrul altor parohii ortodoxe, precum și la școlile duminicale ale Bisericii Penticostale Române din Portugalia.

Atelier bilingv de lectură dramatizată pentru copii și conferința „O galerie de ființe minunate în folclorul românesc”, la Madrid

Miercuri, 31 august 2022, vor avea loc două evenimente, organizate de ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României din Regatul Spaniei și Biblioteca Publică Municipală Iván de Vargas din Madrid, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Pentru cei mici, în contextul Anului European al Tineretului, în sala Madrid a Bibliotecii Iván de Vargas, va avea loc un atelier bilingv de lectură dramatizată și activități ludice, coordonat de Oana Darie, începând cu ora 18.00. Vor fi citite cărți ilustrate din Biblioteca Prichindeilor din Madrid, proiect susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

La ora 19.30, în sala de conferințe a ICR Madrid, va avea loc conferința „O galerie de ființe minunate în folclorul românesc”, susținută de prof. Alexandra Cherecheș. Publicul participant la eveniment va avea posibilitatea de a-și alege o carte în limba română oferită de ICR Madrid și Anuarul ICR Madrid cu articole dedicate culturii române.

Corespondența dintre V. Alecsandri și F. Mistral, prezentată bilingv la ICR Paris

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român Paris prezintă miercuri, 31 august, corespondența insolită dintre poetul român Vasile Alecsandri (1821-1890) și poetul francez Frédéric Mistral (1830-1914).

Instalația artistică „Dernière minute, Maillane – Mircești”, realizată de Muzeul Literaturii Române din Iași (România) în colaborare cu Muzeul Frédéric Mistral din Maillane (Franța), face o legătură între două epoci, sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul mileniului al III-lea. Transpuse digital, scrisorile sunt conceptualizate în video și prezintă legătura specială dintre Vasile Alecsandri – politician, diplomat și scriitor apreciat în timpul vieții sale – și Frédéric Mistral, poet provensal francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1904 și fondator al mișcării Félibres, care urmărea să revigoreze și să promoveze limba, literatura și tradițiile din Provence. Videoclipul, conceput pe modelul unei flash-info, prezintă cele două personalități culturale în contextul lor istoric, precum și extrase din scrisorile citite de actorul francez Charles Gonzalès. Publicul poate descoperi astfel o parte din corespondența dintre cei doi scriitori în maniera unei știri de televiziune din mileniul al III-lea, difuzate în limba română și subtitrate în franceză.

Instalația video „Dernière minute, Maillane – Mircești” face parte din expoziția amenajată de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași pentru a sărbători bicentenarul nașterii lui Vasile Alecsandri, în 2021. Produs în colaborare cu Muzeul Frédéric Mistral din Maillane și cu sprijinul Institutului Francez din Iași, filmul a fost realizat de Corneliu Grigoriu, comisariatul artistic fiind asigurat de Beatrice Panțiru și Indira Spătaru, sub conducerea Monicăi Salvan.

Ateliere de cultură generală pentru copii, prezentări și dezbateri, de Ziua Limbii Române, la Veneția

Ziua Limbii Române va fi celebrată la sediul IRCCU Veneția, în 2 și 3 septembrie 2022, printr-un eveniment organizat în colaborare cu MERITO România (Proiect de Recunoaștere a Excelenței în Educație), sub patronajul Consulatului General al României la Trieste. Pe durata celor două zile se vor desfășura ateliere de cultură generală pentru copii, prezentări și dezbateri, toate abordând cele mai actuale aspecte ale educației. Printre invitați se numără domnul Victor Cosmin Lotreanu, consulul general al României la Trieste, prof. univ. dr. Bruno Mazzoni, cel mai important traducător de literatură română din Italia, prof. Tatiana Cauni (MERITO România) și prof. Marișca Morari (MERITO România).

Spectacol de teatru și recital de poezie, la ICR Tel Aviv

Pentru a celebra Ziua Limbii Române, ICR Tel Aviv a organizat, în cadrul cursului de limba română destinat copiilor, un moment artistic susținut de actorul israelian de origine română Martin Blumenfeld. Acesta a interpretat o adaptare a celebrei povești de Ion Creangă „Capra cu 3 iezi”. Spectacolul s-a desfășurat în limbile română și ebraică, iar copiii au avut un rol activ. De asemenea, copiii participanți la cursul de limba română organizat și găzduit de ICR Tel Aviv au susținut un scurt recital de poezie din operele autorilor: Ana Blandiana, Otilia Cazimir, Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, George Sion și Carmen Tiderle. Evenimentul a avut loc vineri, 26 august.

Martin Blumenfeld este un actor israelian de origine română cu o vastă experiență în teatru (în genere) și teatru pentru copii în particular. În România, a fost actor la Teatrul Evreiesc de Stat din Iași și la Teatrul de Stat din Constanța (Teatrul Fantasio), unde a fost partenerul de scenă al lui Jean Constantin. A jucat în numeroase spectacole pentru copii și spectacole de stradă. În Israel a jucat la Teatrul Municipal din Haifa, la Teatrul din Ganey Tikva, iar în prezent joacă la Teatrul „Nicu Nitai” din Tel Aviv, interpretând roluri principale în piesele lui Ion Luca Caragiale și ale lui Mihail Sebastian.

Reprezentanța din Varșovia îi sărbătorește pe cei care au ales să studieze limba română

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă, în colaborare cu Școala „Calitate” din Cracovia, îi vor sărbători pe aceia care au ales să studieze limba română ca limbă străină. Astfel, sâmbătă, 3 septembrie 2022, va avea loc, în sala de evenimente a Ambasadei României, un brunch la care vor participa cursanți ai Școlii „Calitate”, singura școală privată din Polonia care oferă un program permanent de cursuri de limba română din 2008, precum și studenți. Centrele universitare unde există o tradiție a studierii limbii române sunt Universitatea Jagiellonă din Cracovia, din 1921, și Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań, din 1957. Evenimentul își propune să creeze o comunitate a celor care studiază limba română ca limbă străină în Polonia. Cursanții și studenții, care în perioada pandemiei au frecventat cursurile aproape exclusiv online, vor avea ocazia să se cunoască, dar și să se familiarizeze cu proiectele culturale pregătite de ICR Varșovia pentru această toamnă.