Ziua limbii române la Vidin, Bulgaria

Ziua limbii romane la Vidin, Bulgaria

Pe 29 august 2015, la Galeria de Artă „Nikola Petrov“ din Vidin, Bulgaria, va avea loc un spectacol în aer liber susținut de Ansamblului Folcloric „Romanați“. Evenimentul continuă seria de evenimente susținute de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română, cu ocazia Zilei Limbii Române și este organizat în colaborare cu Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE“ și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“.

Cu această ocazie, la Vidin vor fi organizate și două prelegeri destinate comunității românești, intitulate „Tradiţii și obiceiuri la românii sud–dunăreni“ și „Port popular: similitudini și apartenență la fondul cultural românesc“, susținute de Mariana–Iuliana Grumăzescu, director al Direcţiei Comunicare, Educaţie Muzeală din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“.

Ansamblul Folcloric „Romanați“, condus de maestrul Florian Teodorescu și aflat sub egida Centrului Cultural Municipal Caracal (jud. Olt), reprezintă de peste 25 de ani o forță pe scena dansului și cântecului tradiționale românești, fiind dedicat valorificării scenice a tezaurului folcloric, cu precădere, dar nu exclusiv, a celui din zona oltenească. Ansamblul s-a remarcat atât la festivalurile de folclor din țară, cât şi peste hotare, la manifestări precum Sărbătoarea „Limba Noastră” – Orhei şi Chişinău, R. Moldova; Festivalul internaţional de folclor – Burgas și „Sărbătoare de toamnă” Omurtag, Festivalul Internaţional Montana – Bulgaria; Festivalul Mondial al dansului Tilburg – Olanda; Festivalul Internaţional Abragao – Portugalia; Festivalul Internaţional din Sardinia - Italia, Festivalul Internaţional Rize – Turcia; Festivalul Primăvara Românească de la Bruxelles, Belgia; Festivalul Internaţional din Cehia. Repertoriul activ al ansamblului cuprinde peste 100 de jocuri populare, din zonele Romanaţi, Oaş, Bistriţa-Năsăud, Moldova, Bihor, Maramureş, Bucovina, Dobrogea, Muntenia. Căluşul, apreciat ca fiind cel mai reprezentativ joc popular românesc cu adânci rezonanţe în istoria națională, recunoscut ca Patrimoniu Imaterial UNESCO, este aşezat la loc de cinste şi este considerat de Ansamblul folcloric „Romanaţi” cartea sa de vizită. Ilustraţia muzicală este coordonată de naistul Daniel Voicu, instructor-coregraf este Cristian Velea, iar regia şi coregrafia spectacolelor este semnată de profesorul coregraf Florian Teodorescu.

În statisticile anului 1926, statul bulgar recunoştea prezenţa a 83.746 de români. Astăzi, conform aprecierilor liderilor asociațiilor românești din Bulgaria, comunitatea românească este a doua minoritate după cea turcă, numărând circa 120.000-150.000 persoane, aflate în diferite etape de asimilare. Cea mai mare parte a comunităţii româneşti se află în nordul Bulgariei şi de-a lungul Dunării, între Vidin şi Balcic, zona Plevnei şi Veliko Târnovo, Sofia, Dupniţa, Giumaia, Pazargik, Velingrad ş.a. Aceleași date plasează în zona din vestul Vidinului 33 sate cu populaţie românească sau preponderent românească. Cu toate acesta, la recensământul din 2011 s-au declarat în Bulgaria doar 3598 de vlahi şi 866 de români şi, totodată 5454 de persoane vorbitoare de limba română, din care cele mai mari grupuri sunt reprezentate de: vlahi - 1964, romi - 1837, români - 822, bulgari - 733.