Ziua Limbii Române la Podgoraț, Timoc

În perioada 29-31 august 2017, românii din Timoc au sărbătorit în premieră Ziua Limbii Române la Podgoraț, județul Zajecar, Serbia, unde Institutul Cultural Român (ICR) este reprezentat de către vicepreședintele Mirel Taloș.

Prima întrevedere a a avut loc la Protopopiatul din Negotin. Aici, părintele Boian, părintele protopop, a reiterat urgențele cu care se confruntă comunitatea și sincopele din relația cu instituțiile românești, mulțumind ICR pentru suportul constant din ultimii ani. Delegația ICR a vizitat bisericile de la Malainița, Gorneana, paraclisul din Metonița și ruinele mănăstirii Lăpușna – întemeiată de Radu Vodă în sec. XVI, intrând în contact direct cu problematica dificilă a practicării credinței pentru românii din Serbia de răsărit. S-a stabilit de comun acord ca ICR să susțină înzestrarea lăcașelor de cult și acțiunile asociațiilor românești implicate în prezervarea identității naționale. La Negotin, întrevederile au continuat la sediul Comitetului pentru Drepturile Omului, cu directorul acestuia, dl. Dușan Pârvulovuci, prilej cu care a fost subliniată necesitatea implicării statului român în apărarea drepturilor minorității române. A urmat vizita la reședința imperială de la Felix Romuliana, a împăratului roman cu origini dacice, Galeriu, unde directorul interimar, dr. Dean Cârstici și-a exprimat disponibilitatea pentru colaborare cu ICR.

O foarte bună discuție a avut delegația ICR, însoțită de șeful Partidului Neamului Românesc din Timoc, dr. Predrag Balașevici, la primăria din Bolievaț, cu dl. primar Neboișa Marianovici. Primăria din acest oraș, unde românii sunt circa 50%, și-a exprimat disponibilitatea pentru implementarea unor proiecte de durată. În cadrul discuțiilor a reieșit necesitatea susținerii identității etnice prin împletirea activităților culturale cu cele economice. În felul acesta tinerii români nu ar mai trebui să părăsească zona, pierzându-și identitatea.

Seara, la Podgorac, un sat românesc cu 3000 de locuitori, ICR, prin DRAG, a oferit în parteneriat cu Asociația „Ariadne Filum” din Bor, un spectacol folcloric de excepție cu Steliana Sima și ansamblul „Oltețul” din Morunglav, Olt, dedicat Zilei Limbii Române. Momentul oferit de oaspeții din România a fost încununat de evoluțiile formațiilor locale din Podgoraț, Zlot, și de ansamblul folcloric sârbesc din Ilino.

La concert au participat circa 1500 de spectatori. Au fost prezenți reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, părintele Antonie Isac, primarii din Bolievaț și Podgoraț, dl. Dean Carabașevici, consilier la primăria din Bolievaț, directorul Ariadne Filum – Zavisa Zurz, reprezentanți ai ONG-urilor românești din zonă.

Românii din Timoc, în număr de aproximativ 300.000, conform estimărilor organizațiilor românești, locuiesc compact în jurul a câteva centre: la Bor, Negotin, Zajecar, Petrovaț, Ciupria și Pojarevaț. Aceștia nu au educație în limba maternă, emisiuni radio-tv, iar organizațiile românești nu sunt reprezentate în Parlamentul de la Belgrad. Credința ortodoxă în limba română este menținută de Protopopiatul Dacia Ripensis al BOR cu 8 preoți și 10 bisericuțe și paraclise, pentru un teritoriu de dimensiunea Olteniei. Autoritățile operează cu distincția artificială între vlahi („sârbi romanizați”) și români. În momentul de față, datorită urbanizării accelerate și a lipsei de educație formală, identitatea lor este în real pericol.