Ziua Limbii Române la Cahul și Bălți, în Republica Moldova

Compartimentul Comunități Istorice, din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice a Institutului Cultural Român, a adus în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Limbii Române, un spectacol inspirat de doi dintre cei mai mari scriitori ai literaturii române: Eminescu și Caragiale. Spectacolul a fost prezentat la Cahul, pe data de 31 august, pe scena Sanatoriului „Nufărul” pe care activează Teatrul Muzical Dramatic „B. P. Hașdeu” din Cahul, și la Bălți, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

Spectacolul a fost compus din două părți: un recital de poezie, „Luceafărul” de Mihai Eminescu, susținut de actrița basarabeană Lia Sinchevici, și un spectacol de teatru din operele lui I. L. Caragiale, „Momente și schițe”, în interpretarea actorilor Cristi Toma, Andrei Vasilescu, Rareş Lucaci şi Mihai Căpăţînă din Compania de teatru „Cristi Toma”.

„Momente și schițe” este primul spectacol din opera lui Caragiale pe care mulți dintre spectatori l-au văzut pe o scenă, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. În fiecare an, Ziua Limbii Române le aduce aminte românilor de pe cele două maluri ale Prutului faptul că vorbesc aceeași limbă, cel mai important vector al culturii române în Republica Moldova.