Ziua Limbii Române în Serbia, la Petrovac na Mlavi

La data de 1 septembrie 2018, Compartimentul Comunități Istorice, din cadrul DGPRCI, a organizat un spectacol, cu ocazia Zilei Limbii Române, la Centrul de cultură din Petrovac na Mlavi (Timoc, Serbia), în parteneriat cu Filiala pentru Serbia a Fundaţiei „Forumul European pentru Cultură şi Istorie”.

Concertul a fost susținut de cântărețele de muzică populară Valeria Arnăutu și Angelica Stoican, cărora li s-au alăturat: ansamblul folcloric din Satu Nou, ansamblul folcloric din satul Lubnița, comuna Zajecar și ansamblul „Manastirița” din comuna Petrovac na Mlavi.

Înainte de concert au fost susținute două conferințe, de către Ivica şi Jasmine Glisic, ambii doctori în istorie, pe teme ce țin de evoluția și situația actuală a limbii române în Serbia: „O scurtă istorie a limbii române” şi „Situația actuală a studierii în limba maternă pentru comunitatea românească din Serbia”. De asemenea, celor prezenţi le-a vorbit şi Părintele Boian Aleksandrovici, protopop vicar al Daciei Ripensis pendinte de Biserica Ortodoxă Română.