Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Institutul Cultural Român

Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Institutul Cultural Roman

În urma rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), ziua de 27 ianuarie a fost desemnată Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Pentru marcarea acesteia, „Bucharest Jewish Film Festival” în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Comisia Națională a României pentru UNESCO şi Federația Comunităților Evreiești din România va organiza duminică, 27 ianuarie 2019, ora 18:00, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38, proiecţia documentarului „Cine ne va scrie istoria” („Who will write our history”). Filmul documentar, regizat și produs de Roberta Grossman, va fi prezentat, în premieră națională, simultan la sediul UNESCO din Paris, la Muzeul Holocaustului din Washington D.C. şi la Muzeul Toleranţei din Los Angeles. De asemenea, în aceeași zi și în același timp, peste 400 de cinematografe, sinagogi, biserici, universități, muzee și centre comunitare din întreaga lume vor prezenta documentarul.

Despre Cine ne va scrie istoria”:

În noiembrie 1940, la doar câteva zile după ce naziștii au închis 450.000 de evrei în Ghetoul din Varșovia, a fost creată o grupare secretă alcătuită din jurnaliști, profesori și lideri ai comunității, care a decis să lupte împotriva acestora. Condusă de istoricul Emanuel Ringelblum, cunoscută sub numele de cod Oyneg Shabes, gruparea clandestină a hotărât să înfrunte și să învingă minciunile propagandei naziste, nu prin forța armelor, ci cu stiloul și hârtia. Povestea lor este acum adusă pentru prima oară pe ecran într-un film documentar scris, produs și regizat de Roberta Grossman, având-o ca producător executiv pe Nancy Spielberg. Imagini rare din arhive se împletesc cu interviuri și dramatizări, făcându-ne martori la viața unor curajoși luptători din rezistență care și-au înfruntat inamicul cu arma supremă, adevărul. Aceşti eroi au riscat totul pentru ca arhiva lor să supraviețuiască războiului, chiar dacă ei nu au reușit. În anul 1999, arhivele Oyneg Shabes au intrat în patrimoniul UNESCO.

În cadrul evenimentului de comemorare a victimelor Holocaustului, la sediul Institutului Cultural Român vor lua cuvântul: vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan, vicepreşedintele Academiei Române, prof. dr. Răzvan Teodorescu, preşedintele Federației Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, consilierul Federației Europene a Cluburilor pentru UNESCORodica Precupeţu, şi preşedintele Bucharest Jewish Film Festival, Dan Schlanger.

Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile.