Ziua Internațională a Jazz-ului, celebrată online de ICR Bruxelles

Proiectul online „Shivering Jazz”, care se desfăşoară pe pagina de Facebook a ICR Bruxelles, în perioada 15 aprilie – 31 mai, promovează creațiile muzicale ale compozitorilor români de jazz, live-uri și concerte extraordinare susținute de muzicieni români de jazz în întreaga lume, dar mai puțin cunoscute publicului. Proiectul este organizat cu ocazia Zile Internaționale a Jazz-ului, sărbătorită pe 30 aprilie.

Au confirmat participarea mai mulți muzicieni români de jazz: Teodora Enache, Johnny Bota, Nicolas Simion, Teo Milea, Sorin Zlat, Alex Simu, Lucian Nagy, George Dumitriu, Florin Niculescu, Florin Răducanu, Dalila Cernătescu, Marius Mihalache, Ada Milea și Alexander Bălănescu.

În noiembrie 2011, UNESCO a desemnat oficial ziua de 30 aprilie Ziua Internațională a JAZZ-ului pentru a scoate în evidență jazz-ul și rolul său diplomatic de a uni oameni din toate colțurile lumii.

În fiecare an în Belgia, în special la Bruxelles, dar și în Olanda și Luxemburg, în lunile aprilie și mai, jazz-ul este sărbătorit cu mare fast. Cluburile de jazz sunt luate cu asalt de muzicieni din întreaga lume, iar festivalurile reușesc să atragă un public numeros, atât în cluburile de jazz, cât și pe marile scene amplasate în principalele piețe ale orașelor.

Proiectul se înscrie în strategia ICR Bruxelles de a promova compozitoriși muzicieni români de jazz în Benelux.