Ziua internaţională a Iei la Viena

Ziua internationala a Iei la Viena

Institutul Cultural Român de la Viena vă invită luni, 20 iunie, la ora 18.30, în sala Apothekentracht din Palatul Schönbrunn (Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130, Wien), la a doua ediţie a evenimentului dedicat în Austria Zilei internaţionale a Iei.

Programul evenimentului cuprinde:

  • Prezentarea istoriei iei ca element central al portului popular românesc realizată de conf. univ. dr. Marilena Stoian, preşedinte de onoare al asociaţiei ANTREC România. Prelegerea va sublinia importanţa promovării iei într-o formulă stilizată şi modernizată.
  • Gala de prezentare a iei româneşti din colecţia „Flori de ie" a Cristinei Chiriac. Prezentarea unei selecţii de ii, grupate pe tipuri de vestimentaţie urbană, are scopul de a promova ia românească ca element de vestimentaţie potrivit şi recomandat pentru diverse ocazii.
  • Prelegere despre România ca destinaţie turistică susţinută de Simion Giurcă, director al Biroului pentru promovare şi informare turistică în Austria.
  • Momente muzicale susţinute de tineri interpreţi români de muzică.

Evenimentul este moderat de Monica Ioaniţescu şi Peter Agathakis. Seara se va încheia cu o recepţie în grădina Palatului Schönbrunn.

Ziua internaţională a Iei a debutat în anul 2013 la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine", fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.

Evenimentul este organizat de Asociaţia culturală „Mihai Eminescu" din Viena în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Ambasada României la Viena, Biroul pentru promovare şi informare turistică al României în Austria, Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) - România, FIVE PLUS Art Gallery, make-up artist Brânduşa Bordeianu, Hant Projektmanagement GmbH, LILIAC - The Wine of Transylvania, „Flori de ie".

Parteneri media: România TV, Jurnalul Românesc, Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP).

Accesul la eveniment se face pe baza înscrierii la eveniment.ro@hotmail.com şi a confirmării primite de la organizatori.