Ziua Internațională a Holocaustului – dezbatere cu scriitoarea Hedi Fried, laureată a Premiului Olof Palme pe 2017

Institutul Cultural Român de la Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei marchează Ziua Internațională a Holocaustului, comemorată în Suedia pe data de 27 ianuarie, printr-un eveniment dedicat acestui subiect. Astfel, pe data de 22 ianuarie va avea loc, la sediul institutului, o discuţie în limba suedeză între scriitorii Hédi Fried și Ola Larsmo, pe o temă de mare interes în presa suedeză recentă, și anume modul de abordare a acestei traume istorice în contextul social și politic actual, impregnat de o tot mai acută exacerbare a mișcărilor și ideilor radicale, naționaliste, populiste, xenofobe și antidemocratice.

Discuția dintre cei doi scriitori suedezi va fi completată de o serie de lecturi, cuprinzând o selecție din cea mai recentă carte a scriitoarei de origine română Hédi Fried, Frågor jag fått om Förintelsen (Întrebări pe care le-am primit despre Holocaust,Natur&Kultur, 2017), precum și din confesiuni și articole actuale ale lui Hédi Fried din presa suedeză recentă, referitoare la importanța reamintirii permanente a istoriei ca măsură absolut necesară pentru a evita repetarea trecutului sumbru.

Lectura pasajelor va fi făcută de actorul suedez Hannes Meidal.

Hédi Fried (n. 1924 la Sighet, actualul Sighetul Marmației) a fost deportată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, împreună cu o mare parte din populaţia de origine evreiască din zonă. A supravieţuit lagărelor de la Auschwitz şi Bergen-Belsen, iar după război şi-a găsit adăpost în Suedia, la invitaţia Crucii Roşii. Este autoarea a cinci cărţi cu conţinut autobiografic, trei dintre acestea fiind traduse şi în limba română. În ciuda vârstei înaintate, Hédi Fried continuă să participe activ la diverse programe de rememorare a Holocaustului, atât în Suedia, cât şi pe plan internaţional. Scriitoarei i-a fost recent acordat la Stockholm Premiul Olof Palme pe 2017, pentru "eforturile neobosite de apărare a egalității în drepturi a tuturor oamenilor, precum și pentru munca de o viață de a face cunoscute atrocitățile produse de nazism și rasism, violență și prejudecăți"(motivația juriului).

Ola Larsmo (n. 1957, în Västervik) este scriitor și critic literar suedez. A debutat în 1983 cu romanul scurt Vindmakaren și de atunci - în afară de romane - a publicat selecții de eseuri și nuvele.Romanele cele mai recente ale lui Ola Larsmo se desfășoară adesea pornind de la un fond istoric solid cu caracteristici documentare. Pe lângă activitatea de autor, este activ și ca jurnalist cultural și se implică în dezbateri sociale, în principal în cotidianul suedez Dagens Nyheter. Larsmo a fost până nu demult președintele PEN Clubului Suedez.

Hannes Meidal (n. 1979) cu care ICR Stockholm a colaborat şi în trecut, este unul dintre cei mai talentaţi actori suedezi din tânăra generaţie. Face parte din trupa Teatrului Dramatic Regal, având studii laAcademia de Teatru din Stockholm. A lucrat anterior la mai multe teatre suedeze de renume. A făcut, de asemenea, o mulțime de piese de radio, fiind, totodată, activ și ca dramaturg.