Ziua Internaţională a Francofoniei sărbătorită în Polonia

Ziua Internationala a Francofoniei sarbatorita in Polonia

În fiecare an, la 20 martie, 77 de membri şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei. Şi în Polonia, statele francofone dedică acestei aniversări, în luna martie, diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale, pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre state.

Pe tot parcursul acestei luni, atât la Varşovia, cât şi în alte importante oraşe poloneze - Cracovia, Poznań, Wrocław - au loc concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme şi emisiuni radio, toate acestea acompaniate de un bogat program educaţional.

Institutul Cultural Român de la Varşovia se află printre organizatorii manifestărilor din acest an, participând la Festivalul Filmelor Francofone de la Varşovia, cu prezentarea filmului Cabală la Kabul, în regia lui Dan Alexe, într-unul dintre bine cunoscutele spaţii varşoviene dedicate filmelor de artă - Cinematograful KinoLab din cadrul Centrului de Artă Contemporană Zamek Ujazdowski. Manifestării s-au alăturat ambasadele Belgiei, Elveţiei, Franţei, Luxemburgului, Republicii Congo, Republicii Central Africane, Canadei, Libanului, cu proiecţii ale unor producţii naţionale.

În data de 20 martie, România - prin Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Varşovia - a participat la Seara Gusturilor, o manifestare la realizarea căreia au contribuit toţi organizatorii Zilei Francofoniei. Fiecare ţară a prezentat produse culinare specifice, recognoscibile pe harta gastronomică a popoarelor francofone.