Ziua Internaţională a Francofoniei

Ziua Internationala a Francofoniei

În fiecare an, pe 20 martie, este celebrată Ziua Internaţională a Francofoniei. Anul acesta, rețeaua Institutelor Culturale Românești din Străinătate marchează acest eveniment printr-o serie de manifestări culturale, artistice şi educaţionale, organizate împreună cu Ambasadele sau Consulatele din țările de reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu importanți parteneri culturali locali, precum Cinéma Odyssée din Strasbourg, Cinematograful Urania din Budapesta, Palais de France - reședința consulului general al Franței din Istanbul, Jardim da Estrela din Lisabona, Institutul Francez de la Madrid, Universitatea din Valencia, Columbia University, Institutul Cultural Maghiar din Bratislava etc.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Consulatul General al României la Strasbourg, în colaborare cu Cinéma Odyssée și Cinema Aventure, Alliance Française Strasbourg Europe, Librăria Quai des Brumes din Strasbourg și Asociaţia studenţilor români din Strasbourg ADERS, organizează o serie de evenimente pentru celebrarea Francofoniei la Strasbourg și la Bruxelles. Pe 23 martie, la librăria Quai des Brumes de la Strasbourg va fi organizată o seară literară şi dezbatere în prezența lui Bujor Nedelcovici, care va citi din creaţiile sale. Lectura publică în limba franceză va fi completată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul. Pe 27 martie, la Cinéma Odyssée de la Strasbourg va fi organizată proiecţia lungmetrajului Sunt o babă comunistă, r.: Stere Gulea, în prezenţa regizorului. Proiecția lungmetrajului va fi urmată de o sesiune de discuţii libere cu publicul cinefil prezent la eveniment. Pe 29 martie, la Cinéma Aventure din Bruxelles, va mai avea loc o proiecţie și în prezența lui Dan Lungu, autorul romanului ecranizat. Proiecțiile vor fi urmate de discuţii cu publicul prezent la evenimente.
Ca şi în anii precedenţi, Institutul Cultural Român de la Budapesta s-a alăturat Ambasadei Franţei, Institutului Francez de la Budapesta şi altor ambasade şi institute culturale francofone acreditate în capitala Ungariei, pentru organizarea „Zilelor Filmului Francofon“ în perioada 25 februarie – 8 martie 2015, la Cinematograful Urania din capitala Ungariei, în cadrul „Festivalului Francofoniei în Ungaria“ (27 februarie – 27 martie 2015). Astfel, pe 2 martie 2015 a fost difuzat cel mai recent lungmetraj de ficţiune al regizorului Corneliu Porumboiu, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, la Cinematograful Urania din Budapesta, cu subtitrare în limba engleză şi traducere în limba maghiară, în cască.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul participă la Ziua Internațională a Francofoniei în Turcia, marcată pe 23 martie 2015, la Palais de France - reședința consulului general al Franței din Istanbul. Ziua Internațională a Francofoniei în Turcia va fi celebrată prin festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului școlar de scurtmetraje francofone „Les visages de la francophonie en Turquie“ lansat de către Institutul Francez din Istanbul. Proiectul se adresează liceenilor și studenților și are ca scop evidențierea prezenței francofoniei în Istanbul printr-un concurs de scurt metraje de 3 minute în limba franceză pe tema migrației provenite din țări francofone, din care România face parte. În 2014, când cele 25 de scurtmetraje au adunat un număr de 25.000 de vizualizări pe facebook.
ICR Istanbul va premia unul dintre câștigătorii concursului şi va acorda patru premii identice constând din publicațiile proprii: La Roumanie vue par les français d'autrefois de Paula Romanescu (coord.) și Les revues littéraires de l'exil roumain. LUCEAFĂRUL. Paris (1948-1949) de Mihaela Albu şi Dan Anghelescu, categoriei de participanți din mediul universitar. La eveniment vor mai participa Consulatul General al Franței la Istanbul, Universitatea Paris 8 Vincennes Saint-Denis, Consulatul General al Tunisiei la Istanbul, Institutul Cultural Francez din Turcia, Consulatul General al Republicii Belgia la Istanbul, Consulatul General al Elveției la Istanbul, agenția Wallonie-Bruxelles International, Le Groupe Sup de Co La Rochelle, Asociația Culturală Turcia-Franța din Bursa, Asociațiile profesorilor francezi din Izmir și din Istanbul, Le Petit Journal, Camera Franceză de Comerț din Turcia și VATEL International Business School Hotel & Tourism Management.
Institutul Cultural Român de la Londra organizează pe 20 martie, la sediu, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei și în colaborare cu Rimbaud and Verlaine Foundation și Ambasada României în Marea Britanie, un concert susținut de soprana româncă Eliana Pretorian. Programul va cuprinde lucrări de Enescu, Faure, Brediceanu, Handel, Duparc, Chausson, Poulenc, Debussy, Ștefanescu, Humulescu, Drăgoi și Dima.
Institutul Cultural Român de la Lisabona susține spectacolul de teatru non verbal „Pierrot lunatecul“, după Albert Giroud, ce va fi jucat în două reprezentaţii, de teatrul Masca din București, la Sărbătorile Francofoniei de la Lisabona, în perioada 21-22 martie 2015, la Jardim da Estrela, Lisabona. În acest an, pricipalul moment al Sărbătorilor Francofoniei în Portugalia va fi un carnaval de trei zile unde se vor ține târguri de artizanat, de cărți, manifestări gastronomice, jocuri, concerte, spectacole de balet și teatru. Parteneri: Institutul Francez din Portugalia şi Ambasada Franţei, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Teatrul Masca.
Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea românească în cadrul „Săptămânii francofoniei“, prin invitarea trioului de jazz Ramona Horvath Trio pentru susținerea unui concert în capitala Spaniei pe 24 martie, la Sala de concerte a Institutului Francez de la Madrid. La inițiativa Institutului Francez de la Madrid, concertul a fost inclus și în programul ediției a X-a a festivalului Ellas Crean, festival anual dedicat femeilor artiste, care are loc în fiecare an în luna martie, la Madrid. Acesta este organizat în jurul datei de 8 martie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii și este un festival independent, multidisciplinar, dedicat femeilor și creativității lor. Ramona Horvath Trio este band-ul de jazz inițiat de pianista Ramona Horvath, alături de muzicienii francezi Nicolas Rageau (contrabas) și Frédéric Sicart (baterie). Repertoriul se bazează pe muzică originală de jazz tradițional, de inspirație folclorică românească, după modelul creat de maestrul Jancy Korossy (mentorul și partenerul de scenă al pianistei, din ultimii 10 ani). Parteneri: Ambasada României în Spania, Ambasada Franței și Institutul Francez, Festivalul Ellas Crean.
De asemenea, Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, alături de Universitatea din Valencia și cu sprijinul Institutului Francez din Valencia, o serie de activități dedicate operei scriitorului Matei Vișniec. Pe 25 martie, în Espai cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació va avea loc o lectură trilingvă intitulată „Lectura trilingüe de poemas de Matei Vișniec (rumano, español, francés)“. Evenimentul va fi prezentat de Xelo Candel, poetă și profesor la Universitatea din Valencia; Angélica Lambru, scriitoare și traducătoare și Evelio Miñano, traducător și profesor la Universitatea din Valencia. În aceeași zi, în Saló de Graus Enric Valor de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació va avea loc o întâlnire și dezbatere, prezentată de Evelio Miñano, cu Matei Vișniec despre munca sa de scriitor și traducător, cu titlul: „Encuentro y debate con Matei Vișniec: escribir en segunda lengua y traducirse“, urmată de o lectură dramatizată cu actorii: Rafael Núñez Plaza, Juan Carlos Castillejo Ribagorda și Gloria Villalba González. Eveniment organizat în cadrul proiectului „Rostros de la la Francofonía 2015“.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei, Institutul Cultural Român de la New York organizează o serie de evenimente muzicale, cu participarea lui Matei Varga, reputat pianist român stabilit la New York. Pe 23 martie, Matei Varga va susține la Columbia University un workshop de pian, în cadrul căruia va prezenta studenților Suita nr. 2, op. 10 de George Enescu, iar pe 26 martie, în sala Auditorium a institutului, va prezenta un recital de pian din al cărui program fac parte compoziții franceze sau influențate de muzică franceză: Chopin - Heroic Polonaise op. 53, în A flat major, Barcarolle op. 60, în F sharp major, 8 Preludes, from op. 28 (nos. 17-24); Faure - Nocturne no. 1, în E flat minor; Enescu - Suite no. 2, op. 10, în D Major (Toccata, Sarabande, Pavane, Bouree). De asemenea, Pe 27 martie, la sediul institutului va fi prezentată colecția designerului vestimentar Alexandra Popescu-York, intitulată „Âme de l'artiste“, inspirată din operele lui Benjamin Fondane, Emil Cioran, Constantin Brâncuși, Isidore Isou, din teatrul absurdului a lui Eugen Ionescu și din lettrism.
Institutul Cultural Român de la Praga organizează, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Cehă şi Ambasada României în Republica Slovacă, o serie de evenimente culturale prilejuite de Ziua Internațională a Francofoniei în datele de 25 și 27 martie 2015, la sediul Ambasada României la Praga și la sediul Institutului Cultural Maghiar din Bratislava.
Primul eveniment dedicat zilei Francofoniei va avea loc pe 25 martie la Ambasada României la Praga și va include un recital de pian susținut de Adela Liculescu, cu partituri adecvate temei: Pavana din Suita op 10 in Re major de George Enescu; Sonata în si minor de Franz Liszt; La Valse de M. Ravel și proiecția filmului Casa cu lei produs de Anca Filoteanu cu subtitrare în limba franceză. Cel de-al doilea eveniment va avea loc pe 27 martie la Institutul Cultural Maghiar din Bratislava în prezenţa doamnei Steluța Arhire, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei României în Republica Slovacă şi a studenţilor de la secţia de limba română a Universităţii Komenius, din Bratislava, eveniment ce va fi marcat prin proiecţia filmului documentar Compania Franco-Română de Navigaţie Aeriană, un Orient-Express al aerului, producător Anca Filoteanu, cu subtitrare în limba franceză.

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează în perioada 16-19 martie 2015 o serie de conferinţe pe tema implicării României în Primul Război Mondial, susţinute de istoricul Florin Ţurcanu la Stockholm şi Oslo. Astfel, pe 16 martie, Florin Ţurcanu se va întâlni cu studenţii catedrei de limba franceză a Universităţii din Stockholm și cu elevii Liceului de limba franceză din oraş, cărora le va vorbi despre memoria Primului Război Mondial în literatura română. Pe 17 martie va avea loc la sediul ICR Stockholm conferinţa cu titlul „Marele Război în România – între memorie, comemorare şi uitare“. Evenimentul va fi deschis de E.S. doamna Răduţa Matache, Ambasadorul României în Regatul Suediei. Prelegerea se va desfășura în limba franceză şi va fi însoţită de o proiecţie de fotografii din epocă, semnate de Costică Acsinte. Pe 19 martie, Florin Ţurcanu va susţine o conferinţă pe aceeaşi temă la Oslo, la sediul Institutului Francez. Evenimentele sunt organizate în contextul Lunii Francofoniei, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Suediei, Ambasada României în Regatul Norvegiei, EUNIC Stockholm, EUNIC Oslo, Asociaţia Profesorilor de Limba Franceză din Stockholm, Universitatea din Stockholm și Muzeul Judeţean Ialomiţa.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a susținut participarea documentarului Le Pont/Puntea, r.: Vlad Trandafir, în cadrul Festivalului de Film Francofon, pe 13 martie 2015, la Cinemateca din Tel Aviv. Programul festivalului a inclus o serie de activităţi din domenii variate: conferinţe, spectacole de teatru, proiecţii de film, concerte, precum şi vizite educative în cele mai importante licee şi şcoli francofone din Israel. La intrarea în sala de proiecţii au fost amplasate standuri cu materiale informative aparținând tuturor țărilor participante la eveniment. Standul românesc a fost organizat în colaborare cu Ambasada României în Israel. Parteneri: Cinemateca din Tel Aviv, Ambasada României în Israel, Asociaţia ,,Colţuri de Bucureşti“ şi Asociaţia Europeană Franţa-România 1989 ,,Mnémosyne“ (producătorii filmului), Ambasada Franţei şi Institutul Francez.
Institutul Cultural Român de la Varşovia va susține prezența filmului Restul e tăcere, r.: Nae Caranfil, la Cinematograful KinoLab din cadrul Centrului de Artă Contemporană Zamek Ujazdowski din Varşovia, pe 17 martie, în cadrul Festivalului de filme francofone. Festivalul de film va mai include proiecţii ale unor producţii din Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Grecia, Maroc, Senegal, Tunisia.

O componentă importantă a evenimentelor dedicate francofoniei o reprezintă şi atelierele pentru copii. România va fi reprezentată printr-un atelier susţinut la Mediateca Institutului Cultural Francez din Varşovia, în cadrul căruia vor fi citite poveşti româneşti traduse în limbile franceză şi polonă. Lucrările plastice realizate de copiii participanţi la ateliere vor fi expuse la Institutul Cultural Francez de la Varşovia.

Pe 20 martie, România, prin Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Varşovia, organizează „Seara Gusturilor“, o manifestare în cadrul căreia fiecare ţară participantă la celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei va prezenta produse culinare specifice, recognoscibile pe harta gastronomică a popoarelor francofone. Evenimentul va fi găzduit, din nou, de Ambasada României la Varşovia. Institutul va pregăti o expoziţie de fotografie cu imagini-simbol pentru cultura română: ceramica de Horezu, aflată pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial a UNESCO, fotografiile aparținând Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Țăranului Român din București (credit foto Marius Caraman). Expoziţia va fi prezentată în spaţiile interioare ale Ambasadei.