Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită la Istanbul printr-o expoziție de artă contemporană și recital la tambur

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul va organiza un eveniment cultural deosebit, în marja Zilei Internaționale a Femeii, în data de 9 martie, începând cu orele 17:00 la Conacul Musurus Pașa, care va cuprinde vernisajul expoziției de artă contemporană „Suflete eliberate / Özgürleşmiş Ruhlar”, semnate de artista plastică Ioana Tiron Tezçakın, dar și un recital excepțional la tambur, susținut de cunoscutul muzician turc Hakan Dedeler.

Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită cultural în metropola turcă, va avea o semnificație deosebită în contextul expunerii, într-un edificiu istoric și arhitectural impresionant, a unei expoziții de artă contemporană, deoarece autoarea evidențiază rolul și contribuția femeilor în societate, iar lucrările sale reprezintă, de altfel, o celebrare a creației, talentului și spiritului feminin. Prin intermediul culorilor, formelor și compozițiilor sale unice, se va oferi privitorului o perspectivă autentică asupra realității contemporane.

Ioana Tiron Tezçakın este o artistă plastică, de origine română, autoare a mai multor expozițiie de artă, dintre care menționăm: „Suflete migratoare/ Göçmen Ruhlar”, Sanat Galerisi Memorial (1 - 10 martie 2022), „Suflete înrădăcinate/Köklü Ruhlar”, Centrul Cultural Cemil Candaș (28 martie – 2 aprilie 2023). A participat, de asemenea, la expoziția mixtă ”A new beginning”, în perioada 28 mai – 4 iunie 2023, la Galeria de artă, Luna Grande, Kadiköy, Istanbul.

În completarea evenimentului cultural, va avea loc un recital excepțional la tambur, cu piese din repertoriul lui Dimitrie Cantemir, susținut de un cunoscut muzican turc. De asemenea, marele cărturar român s-a dedicat și muzicii, fiind considerat, azi, unul dintre primii teoreticieni ai muzicii otomane, grație culegerii sale de melodii instrumentale, cu un sistem propriu de notare, denumite Cartea științei muzicii, cu un sistem propriu de notare, pe care a dedicat-o Sultanului Ahmed III (1703-1730).

În contextul sărbătoririi Zilei Internaționale a Femeii, publicul turcesc va avea deosebita ocazie de a participa la vernisajul unei expoziții de artă contemporană, experimentând, totodată, frumusețea compozițiilor muzicale cantemiriene.