Ziua Iei, sărbătorită la ICR Budapesta cu muzică, dansuri populare și o expoziție de costume tradiționale

Institutul Cultural Român de la Budapesta a celebrat Ziua Iei sâmbătă, 17 iunie 2023, printr-un eveniment de diplomație culturală, la sediul reprezentanței, eveniment organizat cu sprijinul Ambasadei României în Ungaria.

În galeria ICR Budapesta au fost expuse 25 de obiecte emblematice (ii și costume populare) din colecția Asociației Caritabile și de Promovare a Tradițiilor Maria, iar un meșter și producător de costume populare, Maria Dobândă, a făcut o prezentare a materialelor pentru confecționarea iei. Invitații au putut vedea cum se brodează un costum popular, folosind modele si tehnici specifice zonei Banat si Crișana.

Ansamblul de Tineret Banatul a susținut un moment artistic cu dansuri populare din diferite regiuni ale țării, iar grupul vocal Sânzienele a oferit un recital de muzică populară.

Parteneri ai evenimentului: Asociația Caritabilă și de Promovarea a Tradițiilor Maria, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Consilul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad.

Ziua Iei sărbătorită la Budapesta a reprezentat o oportunitate de comunicare și susținere a tradițiilor și meșteșugului românesc și, totodată, a invitat tinerii din comunitatea românească din Ungaria să cunoască istoria portului tradițional.