Ziua Francofoniei sărbătorită la sediul ONU din New York

ICR New York, în colaborare cu Misiunea Permanentă a României la ONU și cu Reprezentanța Permanentă a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) la ONU, organizează „La Soirée de la Francophonie”, un eveniment de diplomație culturală de mare vizibilitate, prin care se sărbătorește Francofonia. Evenimentul va avea loc miercuri, 29 martie 2017, în intervalul orar 18.00-21.00, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.

În cadrul evenimentului, ICR New York susține prezența a doi artiști de origine română, protagoniștii a două manifestări artistice, una din domeniul artelor vizuale și cealaltă muzicală.

Mai întâi, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie a artistului Roberto Dutesco. Expoziția va cuprinde o serie de șase fotografii alb-negru, de mari dimensiuni (1,2 x 1,2 m), pe care artistul a dedicat-o „Coloanei fără sfârșit” a lui Brâncuși. A doua parte a evenimentului va fi continuată de recitalul de muzică clasică susținut de violoncelista și soprana Ariana Arcu, acompaniată live la pian de artista Yayoi Ikawa.

Din repertoriul artistei fac parte selecțiuni precum Francis Poulenc Les Chemins de L'Amour (5 min.), voce și pian;  J.S. BachSuite no. 3 in C Major (Prelude, Sarabande, Gigue) (10 min.) – violoncel solo; Giacomo PucciniLa Bohème: ariile Mi Chiamano Mimi (5 min.) și Donde Lieta, (4 min.) – voce și pian.

Prin repertoriul ales artista va omagia compozitorii francezi sau inspirați de muzica franceză, cultura franceză și francofonia: F. Poulenc a fost un compozitor francez; suita, ca gen muzical, își are originea în cultura franceză, iar marele Bach a scris șase suite pentru violoncel solo; La Bohème este una dintre cele mai celebre opere, libretul e bazat pe un roman al scriitorului francez Henri Murger, iar acțiunea se petrece la Paris.

Cele două momente artistice vor fi incluse în cadrul unei ceremonii mai ample, constând în intervenții (exclusiv în limba franceză) ale șeful Reprezentanței Permanente a OIF la ONU, doamna Patricia Herdt, ale ambasadorului Madagascarului la ONU (în calitate de Președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni la ONU), domnul Monsieur Zina Adrianarivelo-Razafy, ale Reprezentantului Permanent Adjunct al României la ONU, doamna Elisabeta David – vernisarea expoziției dedicate lui Brâncuși, ale ambasadorului Haiti la ONU, domnul Denis Regis și ale adjunctului Secretarului General al ONU, doamna Amina Mohammed.

Ceremonia va continua cu decernarea premiilor Francofoniei pentru activitate deosebită în cursul anului 2016 la New York. 

Evenimentul, de înaltă ținută diplomatică și culturală, se va adresa prioritar mediului diplomatic francofon de la New York – ambasadori și diplomați ai misiunilor permanente acreditate pe lângă ONU, înalți funcționari ai ONU, reprezentanți ai Consulatelor Generale și Institutelor Culturale ale statelor francofone la New York –, precum și profesorilor de la universitățile cu departament de limbă franceză și liceele franceze din oraș.

Roberto Dutesco (n. 1961, București), cetățean canadian stabilit la New York, este un artist plurivalent: fotograf, poet și cineast. El a devenit cunoscut pe plan internațional prin proiectele sale artistice cu fotografii ale cailor sălbatici de pe Sable Island (insulă canadiană din Oceanul Atlantic), precum și ca autor al filmului documentar de lung-metraj, multiplu premiat, „Pe urmele cailor sălbatici” (o producție CBC/Arcadia, 2007). Dincolo de această temă centrală a artei sale, începută în 1994 și desfășurată de-a lungul a peste 20 de ani, Dutesco a dedicat un alt proiect major „Coloanei fără sfârșit” a lui Brâncuși – componentă a ansamblului sculptural de la Târgu Jiu (1938). În data de 6 iulie 2005, artistul a fotografiat încontinuu, timp de 24 de ore, monumentala coloană, văzută în diverse ipostaze, adesea în raccourci-uri foarte puternice, care îi accentuează volumetria geometrică. Rezultatul acestei experiențe personale unice, un adevărat “performance”, este o serie de 250 de fotografii alb-negru, dintre care cele monumentale susmenționate vor fi pe simezele expoziției de la ONU. Mai multe informații: www.dutescoart.com

Ariana Arcu (n. 1976, Cluj-Napoca) a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani, în orașul natal. A absolvit Conservatorul „George Enescu” din București, după care a obținut o diplomă de master și una de doctor la University of Alabama, din Huntsville, SUA. Printre profesorii săi s-au numărat Marin Cazacu, Carlton McCreery, Radu Aldulescu, Roland Pidoux. Ariana Arcu a susținut recitaluri în România, America de Nord și de Sud și a concertat de câteva ori, ca solistă, cu orchestre precum cea a Conservatorului București, The Huxford Symphony Orchestra of University of Alabama și The Shoals Symphony Orchestra. A obținut mai multe premii la competiții naționale de violoncel, între care: Premiul I, la Constanța (1994), Premiul II, la Timișoara (1993) și la Ploiești (1992). De asemenea, este câștigătoare a „Elizabeth Hamner” fellowship, în 2009. În 2000 a fost invitată ca ”guest-recording artist” pentru albumul ”Acoustica” al legendarei trupe de rock Scorpions, alături de care a concertat în Coreea de Sud, Singapore, Thailanda, India și de-a lungul Europei. În prezent, deține funcția de ”assistant principal cello” în cadrul Huntsville Symphony Orchestra și este membră a Facultății de muzică de la University of Alabama, din Huntsville, precum și a Oakwood University. Din 2010, este membră a cvartetului de coarde Arrhythmia, alături de membri ai Alabama Symphony; cvartetul a colaborat cu câștigătorul premiului Grammy, bandoneonistul Raul Jaurena. Împreună cu acesta a înregistrat albumul ”The Five Senses”, în 2014, proiect urmat de mai multe concerte în Europa și SUA. Ariana Arcu și-a început de curând și o carieră de soprană, dând astfel curs pasiunii sale dintotdeauna pentru operă. În 2015, a debutat în producția Ars Nova a „Nunții lui Figaro” de Mozart, în rolul Cherubino, după care, în 2017, a primit rolul Mimi din „La Bohème”, de Puccini. Artista continuă colaborarea cu profesoara sa, dr. Ginger Beazley.