Ziua Europei la Istanbul

Cu ocazia Zilei Europei, trei scurtmetraje semnate de Bogdan Mureșanu au fost proiectate marți, 9 mai 2017, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Istanbul în cadrul programului Noaptea lungă a filmelor scurte de Ziua Europei / Europe Day Short Film Long Night.

Evenimentul se află la a doua ediție și este organizat de reţeaua locală a EUNIC. În 2017, membrii EUNIC Turcia care s-au alăturat proiectului sunt Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar, Consulatul General al Poloniei, Consulatul General al Suediei, Institutul Goethe, Consulatul General al Olandei și Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul.

Programul a avut loc în intervalul 18:00 – 20:30, fiecare țară propunând un calup de câte 30 de minute de scurtmetraje. Seara s-a încheiat cu cele trei filme românești Tuns, ras și frezat, Spid și Negruzzi 14, de Bogdan Mureșanu. La finalul proiecțiilor între orele 20:30 și 21:30 a urmat o sesiune de Q&A propusă de organizatori cu participarea regizorului român, care le-a explicat celor prezenți despre evoluția cinematografiei românești de scurtmetraje din ultimii ani și despre provocările și experiențele trăite din punct de vedere regizoral la filmarea celor trei producții.

Filmele scurte, chiar și cele mai aclamate la nivel internațional, ajung foarte rar la publicul larg. Obiectivul urmărit de proiect a fost prezentarea contribuţiei româneşti la cinematografia europeană și sedimentarea imaginii României ca partener stabil şi activ al Uniunii Europene.

Rezultatele pe termen lung al proiectului sunt: câștigarea unui nou partener prin includerea programului în cadrul unui festival de film din Izmir începând din toamnă și continuarea colaborării cu Centrul de Arta Yeldeğermeni din cadrul Primăriei Kadıköy din Istanbul, interesat să proiecteze întregul program în luna octombrie 2017.