Ziua Europeană a Limbilor – Kuala Lumpur 2018

Pentru al treilea an la rând, Ziua Europeană a Limbilor a fost sărbătorită la Kuala Lumpur. Ambasada României în Malaysia a participat la proiectul Clusterului EUNIC Malaysia (Rețeaua Institutelor Naţionale de Cultură din Uniunea Europeană) Malaysia, în coordonare cu Delegația UE la Kuala Lumpur.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 29 septembrie 2018, la sediul Alliance Francaise Kuala Lumpur. Au participat: Ambasada României, British Council, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Ambasada Italiei, Ambasada Finlandei, Ambasada Poloniei, Ambasada Danemarcei, Del UE la Kuala Lumpur. Evenimentul a fost deschis de președintele Clusterului EUNIC Malaysia, Rolf Stehle, președintele Institutului Goethe Malaysia. Din partea misiunii Kuala Lumpur a participat Camelia Tudose, consilier diplomatic.

Evenimentul a fost organizat sub forma unui târg lingvistic, propunând publicului un program interactiv, alert. Pentru realizarea acestui eveniment, Ambasada României în Malaysia a lucrat împreună cu Asociația Românilor din Malaezia (ARM), numărându-se printre cele șase ambasade/institute culturale care au organizat mini-cursuri de limba română și au participat la prezentarea de basme românești.

Ambasada a organizat, împreună cu ARM, standul românesc, prezentând cărți în limba română, obiecte de artizanat, informații despre România.

Programul a cuprins un chestionar cu întrebări de cultură generală referitor la țările participante. Chestionarul a putut fi completat online de către public. Au fost oferite cinci premii, la care misiunea Kuala Lumpur a contribuit cu materiale promoţionale (costume populare și hărți ale României).

În cadrul sesiunii de povești a fost prezentat basmul ”Ursul păcălit de vulpe” de Ion Creangă (Kati Ferry Cristea, președinta ARM).

Au avut loc trei serii de scurte clase de limba română, prezentate de Otilia Andrei (ARM), cu o medie de 15-20 de participanţi.

Pentru sesiunea de filme documentare, misiunea a transmis filmul realizat de Libero Production Sdn.Bhd., de Sebastian și Otilia Andrei, ”Helping hands diving”, creat în cooperare cu organizația SEA Keepers, pentru protecția coralilor pe coasta de est a Malaeziei.

Mai multe amănunte găsiţi aici:  https://www.facebook.com/EUNICMalaysia/posts/695990274096929?__tn__=-R .

La inițiativa Uniunii Europene și a Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită în fiecare an în preajma zilei de 26 septembrie, începând cu 2001.