Ziua Culturii Române – 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu (1850-1889)

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Ambasada României la Viena şi Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena, organizează un eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de la naşterea căruia se împlinesc 168 de ani pe 15 ianuarie 2018. La sala Eroica a Theatermuseum din Viena va avea loc luni, 15 ianuarie, ora 19.00, un recital de poezie eminesciană susţinut de actorii Mercedes Echerer (în limba germană) şi Gerhard Brössner (în limba română).

La ora 15.30, va avea loc o depunere de coroane la monumentul poetului Mihai Eminescu din Viena. Slujba de omagiere a poetului va fi oficiată de Pr. Dr. Nicolae Dura şi Pr. Drd. Emanuel Nuţu.

Mercedes Echerer s-a născut la Linz, Austria. Cariera ei artistică a debutat la Theater an der Wien după care au urmat colaborări cu Volkstheater din Viena, Theater in der Josefstadt, teatre alternative, participări la festivaluri naţionale şi internaţionale şi proiecte desfăşurate în industria de film şi televiziune. Printre altele a moderat emblematica emisiune ORF „Kunststücke“, „Prix Ars Electronica-Gala“ şi a găzduit emisiunea Ö1 „Café Sonntag“. Din 1999 până în 2004 a fost membru al Parlamentului European, înfiinţând o platformă pentru promovare artistică în Europa, intitulată EU XXL Film. Mercedes Echerer, în colaborare cu editorul Lojze Wieser, a lansat în anul 2010 proiectul „Ascultând Europa“ („Europa Erhören“) ca o completare la seria „Citind Europa“ („Europa Erlesen“) ce conţine peste 150 de volume. Seria audiobook „Ascultând Europa“ („Europa Erhören“) reprezintă o expediţie literară şi muzicală prin Europa ce prezintă diverse regiuni şi oraşe europene. Mercedes Echerer este autoarea audiobookului „Ascultând Europa: Bucureşti“ („Europa Erhören: Bukarest“) ce prezintă oraşul dintr-o perspectivă literară – de la fragmente de roman, nuvele, poezii, până la extrase din jurnale personale sau din presa culturală. De asemenea, este autoarea audiobook-ului „RUMÄNISCHES ROULETTE. Ein ganzes Leben in einer Nacht“, lansat în decembrie 2017.

Gerhard Brössner s-a născut în 1940 la Timișoara într-o familie de minoritate germană. A debutat în 1957 la Teatrul German de Stat din Timişoara, unde a interpretat 27 de roluri până în 1962. A studiat teatru la Universitatea din București şi s-a mutat în 1964 împreună cu părinții săi în Austria. Au urmat primele apariţii în mici teatre vieneze. După trei ani de teatru la Stadttheater Baden, a fost adus de Alfred Stögmüller (actor şi intendant) la Landestheater din Linz, unde a lucrat timp de 36 de ani. În plus față de activitățile sale de actor, a preluat timp de 20 de ani conducerea departamentului de teatru pentru tineri al Teatrului de Stat din Linz. Din 1998 până în 2004 a fost director artistic al teatrului de vară de la Schloss Tillysburg.