Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Chișinău

Luni, 16 Ianuarie 2012, de la ora 17.00, Horia-Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, va susține la Chişinău prelegerea „Eminescu și viziunea paradiziacă", cu ocazia Zilei Culturii Naționale. De asemenea, va fi inaugurată expoziția „Covorul basarabean – valoare de patrimoniu mondial", în cadrul căreia vor fi expuse covoare țesute de-a lungul anului 2011, cu sprijinul financiar al ICR Chișinău, care urmăreşte promovarea culturii și tradițiilor românești autentice de pe teritoriul Republicii Moldova. Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chișinău şi se vor desfăşura la Hotel Leogrand - sala Răut. Accesul publicului în sală se va face pe bază de invitație.

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale va debuta pe data de 15 ianuarie 2012, ora 16.30, cu două evenimente găzduite de Teatrul Național de Operă și Balet: o expoziție de carte pentru copii cu tematică eminesciană, organizată în parteneriat cu Biblioteca „ Ion Creangă" și concertul „Dor de Eminescu". Concertul va fi susținut de Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, cu participarea interpreților Petru Racoviță, Maria Bulicanu, Vasile Micușa, Vladimir Dragăș, I. Cvasniuc, E. Cherman, M. Muntean, S. Pilipețchi și a invitatelor speciale ale galei, sopranele Olga și Claudia Caia - descendentele lui Ion Creangă.

Soprana Claudia Caia s-a născut în 1985, la Târgu Neamţ şi a absolvit Liceul de Artă „Victor Brauner" din Piatra Neamţ. Este absolventa de canto clasic a Conservatorului de Muzică din București și una dintre cele trei fiice ale Olgăi Caia - strănepoata marelui povestitor Ion Creangă.programul concertului „Dor de Eminescu"