„Ziua Culturii Naționale” la ICR Beijing

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat la sediul din Galaxy SOHO, vineri, 13 ianuarie 2023, orele 17:00-21:30, Ziua Culturii Naționale, eveniment considerat de românologii prezenți drept o „nouă dimineață” în relațiile culturale româno-chineze. Evenimentul a cuprins o masă rotundăcu cei mai importanți traducători chinezi de limbă română, un recital bilingv de poezie eminesciană, un concert de pian Omagiu Dinu Lipatti și un vernisaj de fotografieTimișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

Invitații de marcă ai evenimentului au fost Xu Wende(eminescolog), Ding Chao (prof. univ. dr., decanul departamentului de limba română de la Universitatea de Limbi și Culturi Străine din Beijing), Dong Xixiao(prof. univ. dr., prodecan, profesor de limbă română la Beijing Language and Culture University, opere/traduceri: „Istoria Culturii Române Moderne”, „Gramatica Limbii Române Contemporane” etc.), Wu Min (director secția de limbă română, Radio China Internațional/China Media Group RCI-CMG), diplomați de carieră Li Ming și Wang Tieshan.

Figura centrală a fost însă venerabilul profesor Xu Wende (89 ani), recunoscut în România și în China ca unul dintre eminescologii de excepție ai ultimilor 50 de ani, traducător în și din limba română, fost director al secției de limba română la Radio China Internațional - China Media Group.

Prof.univ.dr. Ding Chao și-a început mesajul folosind o licență poetică, salutând pe cei prezenți cu „Bună dimineața!”, în condițiile în care evenimentul se desfășura în seara de vineri 13 ianuarie. Apoi, eruditul în limba română s-a explicat: „... când încep să vorbesc iarăși limba română, mă simt ca într-o dimineață. Este o întâlnire mult așteptată, cel puțin de mine”.

Prof.univ.dr. Dong Xixiao, unul dintre prolificii traducători din limba română în limba chineză, a susținut că „evenimentul este nu numai primul pe care ICR îl organizează în 2023, dar este și prima întâlnire a românologilor chinezi din ultimii trei ani. De aceea are o semnificație deosebită. (…) Piața chineză este destul de mare pentru cultura română, dacă subiectele alese și formele de manifestare vor stârni interesul oamenilor. Problema este că pe această piață concurența generată de culturile altor țări este acerbă. Așa că este nevoie de un marketing, de o promovare la nivel. Românologii chinezi au tradus multe lucrări excelente. Dar, din punctul meu de vedere, atât lansările, cât și recenziile, lasă de dorit. Aceste relații ar trebui clarificate de ICR Beijing împreună cu editurile respective. Apoi, modelul de promovare culturală trebuie actualizat, înțelegând valoarea Internetului, pe lângă traducerea și publicarea cărților pe hârtie, avem nevoie și de conținut adecvat pentru distribuția online și pentru lectura fragmentată".

În semn de prețuire pentru întreaga lor activitate, directorul ICR Beijing, dl. Liviu Țăranu, a oferit câte o diplomă de excelență invitaților pentru merite deosebite în traducerea de carte și contribuții la promovarea culturii române în lume, la 20 de ani de la înființarea Institutului Cultural Român.

Wang Tiange (Tamara), studentă în anul doi la Universitatea de Limbi și Culturi Străine din Beijing și George-Matei Andrei, elev în clasa a 12-a la liceul nr. 55, din Beijing, au oferit invitaților un moment emoționant de poezie, recitând în limba română, respectiv în limba chineză „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” și „O, rămâi” de Mihai Eminescu.

Evenimentul dedicat culturii române a fost încununat de Andrei Ivanovici, pianist de origine română descendent al compozitorului Ion Ivanovici (1845-1902) autorul celebrului valsValurile Dunării. În prezent rezident la Shanghai, Andrei Ivanovici a susținut un concert de peste 50 de minute, în care s-au regăsit lucrări preferate ale pianistului Dinu Lipatti din operele lui Chopin, Bela Bartok, Domenico Scarlatti și Ion Ivanovici.

La final, pe simezele ICR Beijing a fost inaugurată expoziția de fotografie intitulată „Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023”, organizată în parteneriat cu Consulatul General al României la Shanghai și finanțată de Direcția Diplomație Publică din cadrul Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Mulțumim tuturor invitaților noștri pentru participare și vă așteptăm cu drag la evenimentele viitoare ale ICR Beijing! La mulți ani, de anul nou chinezesc!