Ziua Culturii Naționale celebrată în Franța cu spectacolul de poezie românească „Aplauze pentru poet… pe scenă, la Paris”

Ambasada României în Republica Franceză, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Pro Contemporania, marchează Ziua Culturii Naționale prin prezentarea proiectului inedit de promovare a poeziei românești „Aplauze pentru poet… pe scenă, la Paris” în data de 15 ianuarie 2024, de la ora 19.00, la Palatul Béhague. Spectacolul punctează repere poetice din cultura română intepretate de actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare, în acompaniamentul muzical al pianistului Cătălin Răducanu și violonistei Ioana Tudor, completate de proiecții video cu recitaluri de poezie ale unor mari actori români, printre care Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț.

Pe scena Palatului Béhague, actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare vor recita, în limbile română și franceză, poezii de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coșbuc, George Topârceanu, Lucian Blaga, Marin Sorescu și alți poeți clasici și moderni, într-o ambianță muzicală creată special de Cătălin Răducanu la pian și Ioana Tudor la vioară.

Repertoriul spectacolului de la Paris este completat de înregistrări video cu actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan, Maia Morgenstern şi de o intervenţie de arhivă cu Ion Caramitru. Ei vor recita din George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Marin Sorescu.

Iniţiat în 2021 ca un proiect online de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne, pentru publicul autohton, dar şi internaţional, „Aplauze pentru poet/A Hand for the Poet” a fost realizat după o idee de Ovidiu Miculescu și poate fi accesat online la adresele aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro și ahandforthepoet.thecultureclub.ro.

În formula de spectacol, proiectul devine „Aplauze pentru poet... pe scenă” și este itineratîn România, Ungaria şi Republica Moldova. După evenimente care s-au bucurat de mare succes, organizatorii și-au propus să ducă spectacolul peste hotare, încomunitățile românești, sub denumirea „Aplauze pentru poet pe scenă... pretutindeni”.

Organizator: Ambasada României în Republica Franceză

Producător: The Culture Club

Cu sprijinul: JTI

Parteneri principali: Pro Contemporania, Institutul Cultural Român

Parteneri culturali şi media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, România TV, Mediatrust, Liternet, RFI România, Cronicari digitali,www.demilioane.ro, Agenția de carte, Universitatea Naţională de Muzică, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.