Ziua Culturii Naționale – Artiști de renume reuniți în expoziția „Pictori români în Franța”, organizată de ICR

Nume de excepție ale picturii românești se reunesc pe 15 ianuarie 2019, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, într-o expoziție al cărei vernisaj va avea loc în Sala Mare a Institutului Cultural Român, cu începere de la ora 18.00. Deschiderea expoziției „Pictori români în Franța”, organizată de Institutul Cultural Român și Asociația „Soleil de l’Est”, va avea loc în prezența ES doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, a conducerii Institutului Cultural Român, a unora dintre artiștii expozanți și a altor invitați de prestigiu din sfera culturii.

Expoziția se înscrie în seria de evenimente derulate de ICR de Ziua Culturii Naționale, fiind, totodată, o continuare firească a implicării instituției noastre în organizarea de evenimente culturale de referință în cadrul Sezonului România-Franţa. Este foarte important ca publicul român să știe că lucrările acestor adevărați ambasadori ai picturii române au fost apreciate și de publicul cunoscător francez. Artiști pe care avem onoarea să îi găzduim la ICR, în expoziția „Pictori români în Franța”, sunt exponenți ai unor valori culturale autentice. Aducem, cu acest prilej, un omagiu artiștilor Dan Hatmanu și Marian Condruz, plecați dintre noi în ultimele luni ale anului 2018“, spune doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

„În continuare, în 2019 ne așteaptă un ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Președinția română la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat, și EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată. Va fi, așadar, un tur de forță instituțională”, subliniază președintele ICR.

În cadrul expoziției „Pictori români în Franța”, Asociația „Soleil de l’Est” prezintă lucrări realizate în timpul rezidențelor de artiști conduse de asociație în Franța, în perioada 2001 – 2014.

Totodată, la această expoziție sunt prezenți și pictori români seniori, prin lucrări care au fost prezentate de Soleil de l’Est în Franța, în mai multe expoziții. Pictorii expozanți la ICR sunt nume prestigioase: Ion Atanasiu-Delamare, Levente Albert, Dalia Bialcovski, Gabor Biro, Nicolae Blei, Nicolae Cațavei, Dan Cioca, Nicolae Ciochina, Gellu Costea, Augustin Costinescu, Marian Condruz, Daniel Crăciun, Horea Cucerzan, Victor Dima, Vasili Diviza, Cornel Drăgan-Târgoviște, Mihail Gavril, Daniela Grapă, Dan Hatmanu, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, Niculae Iorga, Lucian Liciu, Dumitru Macovei, Waldemar Mattis-Teutsch, Mihaela Modâlca, Costin Neamțu, Lisandru Neamțu, Ștefan Pelmuș, Vasile Pop-Negreșteanu, Marilena Preda-Sânc, Gabriel Stan, Valentin Tănase, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Daniela Zbarcea.

Asociația „Soleil de l’Est“, creată în 1994, organizează evenimente culturale în cadrul cărora prezintă picturi contemporane în Franța și în alte țări din Uniunea Europeană. În anii de după Revoluția română din decembrie 1989, când publicul larg francez nu cunoștea decât foarte puține lucruri despre Estul european, Mariana și Michel Gavaza, alături de un grup de entuziaști franco-români, au luat decizia de a prezenta atenției acestora aspecte culturale din țara noastră. „Fiind colecționari de pictură din anii 1980, cunoscând bine marii pictori români din acea epocă, Baba, Ciucurencu, Pacea, Piliuță, Musceleanu, Nedel, Bandac, Hatmanu, Bartok, și lista nu este limitativă, am luat împreună decizia de a prezenta din colecția personală lucrări ale acestor mari maeștri români în Franța. Prima expoziție a avut loc în Galeria municipală „Maurice Mathurin” din orașul Tours, în 1990, unde locuiam atunci. Precizăm că Soleil de l’Est este o asociație nonguvernamentală fără scop lucrativ, bazată pe voluntariat“, spune Michel Gavaza, președintele Asociației Soleil de l’Est.

Expoziția de la ICR intră în ciclul celor peste 150 expoziții de pictură română, organizate de „Soleil de l’Est” în prestigioase locații, precum Fondation Taylor Paris Montmartre, Cité Internationale des Arts, Espace Christiane Peugeot din Paris, Château Royal de Collioure, European Pattent Office, Galeria Foyer Main Building și Ambasada României din Haga (Olanda), Reprezentanța României pe lângă UE (Bruxelles, Belgia), Viena (Austria), Sala festivă a Ministerului Culturii din Bratislava (Slovacia) etc.

Odinioară o adevărată Mecca a curentelor și tendințelor plastice, Franța rămâne și astăzi un loc de unde se dă tonul în arta contemporană. Asociația „Soleil de l’Est”, care promovează stagii de creație ale pictorilor români în locuri simbolice din Franța, nu face altceva decât să continue vechea tradiție a convergențelor artistice ale picturii românești cu valorile plastice europene“, apreciază Valentin Tănase, artist plastic și participant la primul stagiu de creație „Soleil de l’ Est” în Franța – 2001.

Expoziția va rămâne deschisă la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38) în perioada 15-25 ianuarie 2019 și va putea fi vizitată între orele 10.00 – 18.00.