Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și în China

Ziua Culturii Nationale a fost celebrata si in China

ICR Beijing a sărbătorit Ziua Culturii Naționale organizând o serie de evenimente în perioada 12-15 ianuarie 2017.

Joi, 12 ianuarie 2017, la Școala Internațională „1 Octombrie" din Beijing a avut loc spectacolul „România, un Rai pe Pământ!", organizat de această instituție de învățământ împreună cu ICR Beijing și cu Ambasada României în Republica Populară Chineză, cu ocazia Zilei Culturii Române. Au fost prezentate momente artistice pregătite de elevii școlii, precum interpretarea lucrării „Corul vânătorilor" de Carl Maria Von Weber, o paradă a costumelor populare românești, gimnastică. ICR Beijing a prezentat expoziția „România prin imagini" și dramatizarea poemului „Luceafărul" de Mihai Eminescu în limba română și în limba chineză. La eveniment au luat parte profesori și elevi ai liceului.

Școala Internațională „1 Octombrie" sărbătorește Ziua Culturii Române de nouă ani, pe data de 15 ianuarie, înainte de a fi adoptată în țară legea privind devenirea zilei de naștere a lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale.

Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, la Teatrul de Vest Gulou (Drum Tower West Theatre) a fost prezentată dramatizarea poemului „Luceafărul" de Mihai Eminescu. Punerea în scenă a poemului „Luceafărul" de un grup de tineri actori independenți este un spectacol de lumini şi muzică, dans şi interpretare dramatică a versurilor, un spectacol care îmbină replicile în limba română și în limba chineză, care desfiinţează barierele lingvistice prin mişcare, emoţie şi joc de lumini. Este prima interpretare mixtă cu actori români și chinezi. Piesa a fost interpretată de cinci actori români: Alina Chiriac, Andrada David, Alexandra Oana Zara, Robert Diaconeasa și Valentin Tinjala și de doi actori chinezi: Huang Xu și Gong Jun. Dramatizarea poemului „Luceafărul" a pornit din dorința de a îmbina pasiunea pentru teatru cu limba chineză, iar startul a fost dat de Alina Chiriac, care a adunat alături oameni care împărtășesc aceeași pasiune, iar împreună au reușit să creeze o dramatizare atipică și total originală a celebrului poem „Luceafărul" de Mihai Eminescu.

Teatrul de Vest Gulou este un teatru nou și modern, de dimensiuni medii, în cadrul căruia sunt puse în scenă producții moderne și alternative. Programul este variat, reunind drame, comedii și producții experimentale.

Mai mulți spectatori chinezi au pus pe rețelele de socializare impresii de la spectacol, menționând că „este o trupă tânără, o montare modernă, cu interpretare atentă specifică, un spectacol foarte reușit. Au reușit să facă dintr-un poem un spectacol bogat, viu".

Wang Tieshan, președintele Asociației de Prietenie China - România a adresat „felicitări Institutului Cultural Român de la Beijing pentru succesul înregistrat odată cu acest eveniment cultural. Piesa este o nouă traducere și o nouă interpretare a poemului clasic eminescian Luceafărul. Este reprezentare scenică în înțelegerea modernă a tinerei generații, elegantă, alertă și  se cuvine sprijinită și încurajată."

Pasiunea Alinei Chiriac pentru actorie s-a transformat într-un mod de viață. Recent a reușit să îmbine dragostea pentru limba chineză cu actoria, iar roadele perseverenței și curajului său s-au transformat într-un proiect ambițios și unic: „Luceafărul", o producție româno-chineză, pentru care a muncit intens un an.

Oana Zara, balerină și coregrafă, a dansat pentru cei mai buni artiști din țară, printre care Loredana Groza, Horia Brenciu sau Andra. Coregrafia din spectacolul „Luceafărul" îi poartă semnătura, iar Oana participă  activ în reprezentație, fiind una dintre personalitățile multiple ale personajului principal.

Andrada David îmbină cu succes poziția de manager al unui magazin renumit de haine cu pasiunea ei principală, actoria. E serioasă, devotată și severă cu propria persoană, motiv pentru care personajele ei sunt întotdeauna asumate și foarte bine studiate.

Robert Diaconeasa este un jurnalist-artist. Are 28 de ani, face presă scrisă de la 16 ani, iar la 18 ani a început să lucreze în televiziune. De la 14 ani apare în reclame foto și video, iar în prezent este redactor sef adjunct al unui site important de muzica. Robert a fost mereu pasionat de actorie, iar acum îi dă curs, fiind implicat atât în acest proiect, cât și în alte proiecte actoricești inedite.

Valentin Tinjala este un viitor actor de succes, iar seriozitatea, determinarea și ambiția îl recomandă. Recent a început să joace teatru alături de actori profesioniști, deși el nu a studiat școala clasică de actorie. Însă regizorul a văzut pasiunea din ochii lui, iar asta a fost de ajuns să îl convingă de faptul că Valentin poate face față cu brio rolului.

Huang Xu este un tânăr talentat regizor, actor și scenarist. A absolvit în 2007 Facultatea de Regie din cadrul Academiei de Film din Chongjing. A lucrat la posturile de televiziune CCTV, BTV9 și la canale online de televiziune. În 2013, filmul regizat de el „Fusheng Men" („Ușa plutitoare"), a fost nominalizat să participe la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Hong Jun, absolventă a Conservatorului de Muzică din Beijing, este profesoară de muzică și de dans. A lucrat la Teatrul Mare din Beijing (National Centre for the Performing Arts) și lucrează pentru asociații care se ocupă cu promovarea muzicii clasice Este membră a Asociației Muzicienilor din China și a Asociației Muzicienilor din Beijing.

„Am fost impresionată de piesa de teatru, de interpretarea actorilor, de poemul de dragoste (...) Spectacolul a fost un succes. Îi mulțumim domnului director Lupeanu pentru invitație, mulțumim celor cinci actori români, mulțumim angajaților ICR Beijing. Ați făcut din acest eveniment un regal artistic. Ne-ați făcut să petrecem o după-amiază plăcută, ne-ați făcut să înțelegem cultura română, să înțelegem literatura română. Ne-ați lăsat o amintire de neuitat. Ne-a plăcut de voi, minunați actori români, vă invităm cu căldură să veniți din nou în China pentru schimburi culturale!" - Lan Hua, ziaristă, organizator de spectacole 

Între 12 și 15 ianuarie 2017, la sediul ICR Beijing, în Sala de Bibliotecă, a fost deschisă publicului larg Expoziția de Carte Românească. Au fost expuse numeroase cărți, de toate genurile din biblioteca institutului, de la opere clasice la cărți ale autorilor moderni, dar, în principal, cele semnate de Mihai Eminescu.

Camera Deputaților a adoptat, la 16 noiembrie 2010, proiectul de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale, iar în anul 2011 a avut loc prima sărbătorire a acestui important moment.