Ziua Culturii Naţionale 2018 în Polonia

Institutul Cultural Român de la Varşovia marchează Ziua Culturii Naţionale în Polonia prin două evenimente adresate publicului polonez: prezentarea filmului Muzeul de la Şosea, în data de 17 ianuarie 2018, şi o expoziție de fotografie în aer liber, dedicată marelui compozitor român, George Enescu.

Documentarul Muzeul de la Şosea, în regia Ancăi Damian, este dedicat istoriei și recreării, după 1989, a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. Filmul, având ca protagoniști personalităţi marcante ale culturii române, spune povestea acestui muzeu, a istoriei sale şi a frumoasei clădiri care îl găzduieşte, dar şi a oamenilor cărora li se datorează existenţa sa. Filmul este emblematic pentru cultura tradiţională din România, cu un bogat conținut imagistic și o coloană sonoră deosebită, oferind spectatorilor o vizionare deopotrivă plăcută şi interesantă.

Filmul va fi prezentat cu sprijinul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în versiunea originală, în limba română, cu subtitrare în limba engleză, evenimentul fiind adresat unui public variat, format din membrii Corpului Diplomatic, diaspora românească, reprezentanţi ai instituţiilor poloneze şi public larg. În finalul proiecției, găzduită de salonul Ambasadei României la Varșovia, Institutul va oferi spectatorilor un vin d'honneur românesc.

Expoziţia de fotografie, realizată cu sprijinul Muzeului Naţional „George Enescu” din București, ARTEXIM și al Arhivelor Naționale, îşi propune să contureze personalitatea artistului polivalent George Enescu, mentor și inspirator al carierei multor muzicieni de talie internațională, printre care şi Stanisław Wisłocki, unul dintre cei mai importanți compozitori polonezi, mulți ani rector al Universității Naționale de Muzică „Fryderyk Chopin” de la Varșovia şi fost elev al lui George Enescu.

Expoziţia, care va fi prezentată publicului varşovian timp de trei luni, în spațiul exterior al clădirii Institutului și Ambasadei României, contribuie totodată la promovarea Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, conţinând şi imagini de la concertele susținute la Bucureşti de mari orchestre și soliști de renume.