Ziua Comunităţii româneşti din Aragon, la a doua ediţie

Ziua Comunitatii romanesti din Aragon, la a doua editie

Joi, 23 aprilie, parcul de distracţii din Zaragoza va găzdui o serie de evenimente culturale menite să marcheze Ziua Comunităţii româneşti din Aragon, eveniment aflat la a doua ediţie.

Manifestările sunt organizate de Asociația ACASĂ din Zaragoza, cu sprijinul Consulatului României din Zaragoza, a Bisericii Ortodoxe Române Adormirea Maicii Domnului din Zaragoza, Bisericii Catolice, Asociației Rumanos sin Fronteras și a Asociației Rumania Intercultural.

În deschidere, vor susține alocuțiuni E.S. Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Ion Vâlcu, Consulul Alexandru Ion Steriu și preoții bisericilor românești ortodoxe și catolice din Zaragoza.

Programul cuprinde recitaluri susținute de Veta Biriş şi de Gheorghe Turda, precum și de grupurile „Sentimental“ şi „Marin Nai“ din Zaragoza, spectacole cu grupul de dansuri al Asociației ACASĂ și un concert de muzică ușoară românească al cântăreței Silvia Dumitrescu.

Vor fi organizate, de asemenea, o competiţie sportivă, o expoziţie de fotografie cu portul românesc tradițional, degustări de produse din gastronomia românească și un atelier de istorie românească, sub coordonarea profesorului Vasile Lupasc. Atelierul va include o prezentare de carte românească istorică în cadrul proiectului „10 povești pe care le datorăm copiilor noștri“ și avanpremiera filmului documentar Istorii despre Vlad Voievod Draculea, tradus în spaniolă.

În Aragon trăiesc, potrivit recensământului din 2014, peste 60.000 de români, din care 33.000 la Zaragoza.