Ziua Brâncuși, sărbătorită la reprezentanţele ICR din străinătate

Ziua Brancusi, sarbatorita la reprezentantele ICR din strainatate

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. 19 februarie a fost proclamată zi de sărbătoare națională prin Legea nr. 305/2015. Cu acest prilej, a fost lansat Programul național „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși" derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși".

Totodată, reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate au pregătit ample serii de proiecte care pun în valoare opera marelui sculptor.

În acest sens, Accademia di Romania din Roma organizează manifestarea cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuși - 140 de ani de la naștere". Evenimentul va avea loc la data de 19 februarie 2016 în Sala de conferințe a Institutului, constând într-o conferință despre opera lui Constantin Brâncuși, însoțită de materiale video din viaţa şi opera marelui sculptor pe fundal, susținută de criticul și istoricul de artă Grigore Popescu Arbore. La finalul conferinței va fi proiectat filmul documentar Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache în anul 1996.

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează manifestarea „Cinstirea lui Brâncuși, geniul român", la 19 februarie 2016, la sediul Institutului și la Shanghai, la sediul Asociației de Prietenie China - România, filiala Shanghai. Evenimentul va debuta cu proiecția filmului Brâncuși și va fi urmat de dezbateri. La sediul Institutului, dezbaterea va fi deschisă de către Constantin Lupeanu, directorul Institutul Cultural Român de la Beijing, în cadrul căreia vor lua cuvântul profesori universitari și artiști plastici, jurnaliști chinezi și alte presonalități culturale. La sediul Asociației de Prietenie China-România din Shanghai va lua cuvântul Zhou Mingde, profesor și traducător, reprezentantul Asociației de Prietenie China-România. Se vor purta discuții libere despre opera și personalitatea lui Brâncuși. La finalul discuțiilor va fi proiectat filmul Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin marchează Ziua Brâncuși prin manifestarea cu titlul „Centenarul Constantin Brâncuși partea 1 / Proiecție holografică cu mapare dedicată Coloanei Infinitului", care va avea loc la 19 februarie 2016 la Literaturwerkstatt (Kulturbrauerei Berlin). Evenimentul va debuta cu prezentarea unei proiecții holografice cu mapare, realizată de Modulab. Aceasta va avea ca punct central de interes Coloana Infinitului a lui Brâncuși, însoțită de diverse elemente tradiționale românești.

Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează la data de 19 februarie 2016, la sediul Institutului, primul eveniment dedicat celebrării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Seara dedicată omagierii lui Constantin Brâncuşi va cuprinde prelegerea susținută de Krisztina Passuth, istoric de artă, coordonatoare a albumului intitulat Brancusi és Brâncuşi / Brancusi şi Brâncuşi apărut la editura Noran din Budapesta, în 2005, urmată de o expoziţie de carte despre Constantin Brâncuşi, din colecţia Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Budapesta și proiecţia unor fragmente din filmul documentar Brâncuşi în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chişinău organizează trei manifestări pentru a celebra Ziua Brâncuși. Primul eveniment, cu titlul „Suită de evenimente prilejuite de inaugurarea anului Brâncuşi în Republica Moldova", va avea loc în perioada 19-21 februarie 2016, la Teatrul Republican „Luceafărul" și la Casa de cultură din Leova. Evenimentul dedicat anului Brâncuşi va cuprinde trei reprezentaţii cu spectacolul de pantomimă, poezie şi muzică Pasăre în văzduh şi expoziţia „Constantin Brâncuşi - pasărea măiastră". Cel de-al doilea eveniment, Expoziția „Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră", va avea loc la Galeria La Rond, vernisajul având loc la data de 19 februarie 2016. Expoziția aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 8 martie 2016. Cel de-al treilea eveniment, Proiecţia filmului documentar Brâncuşi de Cornel Mihalache, va avea loc la 24 februarie 2016, la cinematograful Odeon din Chişinău și se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Anului Brâncuşi în Republica Moldova.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir" de la Istanbul organizează, cu prilejul Zilei Brâncuși, o conferință și o proiecție de film la sediul Institutului. În prima parte a manifestării va avea loc o conferință dedicată complexei personalităţi a omului şi artistului Brâncuşi, susținută de asistentul universitar de origine română Dalila Özbay, iar în a doua parte va fi proiectat filmul documentar Brâncuși, cu subtitrare în limba engleză, realizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Brâncuși, 19 februarie 2016, la sediul Institutului, cu manifestarea constând într-o prelegere cu titlul Viziuni ale infinitului - realizată de echipa Institutului, urmată de proiecția a două documentare artistice cu titlul Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit, în regia lui Laurenţiu Damian și Concert pentru clarinet, domnişoara Pogany şi Brâncuşi în regia lui Francisc Mráz.

Institutul Cultural Român de la Londra organizează, la 19 februarie 2016, la sediul Institutului, manifestarea cu titlul „Brâncuşi - o perspectivă britanică", în cadrul căruia vor avea loc o serie de evenimente: proiecția producției BBC, Tony Cragg on Constantin Brâncuși în regia lui Cristopher Swayne, urmată de o dezbatere despre influența sculptorului român, la care vor participa pictorul, istoricul și criticul de artă Eric Shanes, criticul de artă Sanda Miller, editorul Jonathan Vernon şi cineastul Bruno Wollheim.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează manifestarea cu titlul „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși", la data de 19 februarie 2016, la sediul institutului. În cadrul evenimentului va avea loc o prelegere dedicată vieții și operei artistului, suținută de prof. dr. Ileana Bucurenciu, urmată de proiecția documentarului Brâncuși regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la New York organizează proiectul cu titlul „BRANCUSI 140", care va avea loc la data de 19 februarie 2016, la The Wild Horses of Stable Island Gallery. Celebrarea Zilei Brâncuși la New York debutează cu vernisajul expoziției de fotografii ale ansamblului monumental de la Târgu-Jiu realizate de artistul Robert Dutesco, urmat de expoziția de carte cu volume aparținând Bibliotecii Institutului - volume dedicate operei și personalității lui Constantin Brâncuși și proiecția de fragmente din documentarul Brâncuși, în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Paris organizează proiecția filmului documentar Brâncuși regizat de Cornel Mihalache, la 19 februarie 2016. Acest proiect deschide seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român de la Paris pentru a marca Anul Brâncuși.

Institutul Cultural Roman de la Praga organizează Evenimentul aniversar Constantin Brâncuși, la 19 februarie 2016, la sediul Ambasadei României în Republica Cehă. În cadrul evenimentului vor fi proiectate filme de animație realizate de Mariana Pachis prin tehnica Sand Art, urmate de un worksop de modelare a nisipului prin tehnica Sand Art și de proiecția filmului Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează manifestarea „Mari români: Aniversare Constantin Brâncuşi", la 19 februarie 2016, la sediul Institutului. Evenimentul va consta într-o conferință dedicată vieţii şi întregii activităţi a sculptorului, susținută de Mircea Iliescu, conferenţiar şi fost profesor la catedra de Istoria Artei a Universităţii din Stockholm. Conferinţa va fi urmată de proiecția filmului documentar Brâncuși, în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează manifestarea cu titlul „Sărbătorirea a 140 ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi", la 18 februarie 2016, la sediul Institutului. În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziției de grafică și sculptură dedicată sculptorului Constantin Brâncuși aparținând artistului israelian Dan Reisner, urmat de proiecţia filmului documentar Brâncuşi, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Varşovia deschide seria manifestărilor organizate în Anul Brâncuși cu expoziția de fotografie în aer liber la sediul Ambasadei României la Varșovia, la 15 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei Culturii Române, în cadrul căreia sunt prezentate numeroase dintre operele lui Constantin Brâncuși. Expoziția rămâne deschisă publicului până la data de 30 aprilie 2016. Totodată, pentru a marca Ziua Brâncuși, Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza, la 18 februarie 2016, în Salonul Ambasadei României la Varșovia, evenimentul cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuși - 140 de ani de la naștere", în cadrul căruia criticul și istoricul de artă Cristian-Robert Velescu va susține o prelegere despre opera lui Constantin Brâncuși, însoțită de materiale video. După această prelegere, va fi proiectat filmul Constantin Brancusi: l'ensemble sculptural de Târgu Jiu - Roumanie, realizat de Doina Lemny.

Institutul Român De Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia va marca cei 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi la data de 19 februarie 2016, în Sala „Marian Papahagi" a Institutului, evenimentul constând într-o prelegere despre opera, viaţa şi activitatea lui Constantin Brâncuşi, susținută de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. După prelegere, va fi proiectat filmul Brâncuşi, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Viena aduce un Omagiu lui Constantin Brâncuși prin proiecția filmului documentar Brâncuşi realizat de Cornel Mihalache, la sediul institutului, la 19 februarie 2016.

Această serie sincronizată de manifestări culturale care urmează a fi organizată în data de 19 februarie 2016 de către reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate reprezintă atât marcarea unei însemnate inițiative legislative, cât și mai cu seamă un debut fecund pentru mari proiecte dedicate memoriei marelui sculptor pe parcursul acestui An Brâncuși, dar și în anii următori, conform obiectivelor fixate prin strategia multianuală a Institutului Cultural Român.