Ziua Bibliotecilor la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează împreună cu rețeaua institutelor culturale din capitala Spaniei, EUNIC Madrid, în data de 21 octombrie, Ziua Bibliotecilor care se va desfășura la Biblioteca Iván de Vargas din Madrid, sub genericul "Fiesta Europea de las Bibliotecas. Un continente por leer" (Sărbătoarea europeană a bibliotecilor. Un continent de lecturi). În Spania, această zi a bibliotecilor este dedicată în mod special copiilor.

În intervalul orar 18:00 - 21:00 vor avea loc trei ateliere pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, susținute de profesori de diverse naționalități:

- Atelierul „Femei Extraordinare”, pentru copii de 6 - 9 ani unde vor fi realizate portretele în relief ale unor personaje celebre din țările participante (România este„reprezentată” de Nadia Comăneci), din fragmente tăiate din diverse materiale.

- Atelier de scriere creativă și ilustrație, pentru copii de 9 - 12 ani, moderat de un povestitor, care va închega o poveste plecând de la peripețiile unui personaj imaginat de copii, care călătorește prin țările participante la eveniment, apoi un al doilea profesor va ilustra împreună cu copiii povestea imaginată în prima parte a atelierului.

- Atelier de benzi desenate, pentru copii de 12 - 16 ani: crearea unui personaj de bandă desenată, european, real sau imaginar (de exemplu: Dracula).

Va fi organizată și o tombolă, cu premii pentru cei mici.

Participarea ICR Madrid în cadrul evenimentului presupune realizarea conceptului și coordonarea atelierului de scriere creativă și de ilustrație de carte, cu participarea Roxanei Irimia, artist plastic, reprezentantă de succes a comunității de români din Spania.

Evenimentul este organizat în fiecare an de câteva institute membre ale reţelei EUNIC și este gândit pentru a deschide porțile bibliotecilor și a stârni plăcerea de a citi. Se organizează lecturi pentru copii, conferințe și se oferă cărți participanților, în preajma Zilei Internaționale a Bibliotecilor (24 octombrie).La evenimentul de anul acesta participă institutele culturale din Germania, Finlanda, Franța, Polonia, Cehia și România, precum și Reprezentanța Comisiei Europene în Spania.