„Zilele Limbii Române” în regiunea Coslada, Spania

Zilele Limbii Romane in regiunea Coslada, Spania

În perioada 27-31 august 2015, va avea loc la Coslada (Madrid, Spania), sub genericul „Zilele Limbii Române”, un amplu program cultural dedicat românilor din regiune.

Proiectul începe cu o serie de cursuri de formare şi metodica predării limbii române și a materiilor de studiu în limba română. Acestea se vor desfăşura la Liceul Timon din Coslada (Madrid), Spania şi sunt gratuite. Profesorii formatori şi metodişti, inspectori şcolari din România vor expune metode moderne de predare a limbii române ca limbă străină şi metode de predare a materiilor de studiu în limba română. Proiectul este destinat tuturor profesorilor Institutului de Limba Română, care predau cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie în cadrul asociaţiilor sau al bisericilor din Spania. Cursurile de metodica predării se adresează şi suplinitorilor care predau sau doresc să predea limba şi literatura româna în comunitățile de români din străinătate.
Profesorii de limbă, cultură şi civilizatie română din Spania sunt rugați să îşi anunţe participarea până în data de 20 august a.c. la adresa de mail office@ieh.ro.

Programul se va încheia cu un concert susținut de formația Pasărea Colibri, pe 30 august 2015, în Piața Recinto Ferial, începând cu ora 19.00. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici și Teo Boar vor cânta în fața românilor din Coslada melodii cunoscute ale legendarei trupe, selecţii de pe albume precum „Cântece de bivuac“, „În căutarea cuibului pierdut“, „Încă 2000 de ani“ etc. Accesul la eveniment este liber.

Atelierele sunt organizate în parteneriat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (MAE), împreuna cu Federatia Asociațiilor de Români din Europa – FADERE.

În Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicată Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, prin care este prevăzută celebrarea acestei sărbători pe data de 31 august a fiecărui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific. Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.