Zilele Filmului Românesc la Chişinău, ediţia a III-a

Zilele Filmului Romanesc la Chisinau, editia a III-a

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău invită publicul iubitor de cinema la cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău. Evenimentul va avea loc în perioada 12-15 octombrie 2017 la cinematograful Odeon din Chişinău şi va oferi publicului din Republica Moldova posibilitatea de a vedea cele mai noi și mai de succes filme româneşti.

Bacalaureat, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes, Ana, mon amour de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, Fixeur, de Adrian Sitaru, propunerea României la premiile Oscar de anul viitor, dar și 6,9 pe scara Richter - noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, sunt doar câteva producţii recente româneşti ce vor putea fi văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău.

Nae Caranfil își va prezenta de asemenea filmul de debut, „E pericoloso sporgersi” (1993), precum și cel mai cunoscut și mai de succes film al său, „Filantropica” (2002), și va participa la discuții cu publicul după fiecare proiecție.

Ediţia din acest an aduce o serie de premiere cinematografice româneşti, printre care: Ultima zi - cel mai recent film al lui Gabriel Achim, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor - pentru care regizorul Emanuel Pârvu şi actorul Şerban Pavlu au fost premiaţi la Sarajevo, şi Marița - de Cristi Iftime, prezentat la Karlovy Vary, dar și o retrospectivă dedicată marelui cineast Ion Popescu-Gopo, la împlinirea a 60 de ani de la obţinerea premiului Palme d’Or la Cannes (1957).

Toți cei trei regizori – Gabriel Achim, Emanuel Pârvu și Cristi Iftime – vor fi prezenți la Chișinău pentru a discuta cu publicul după proiecția filmelor lor.

Vor mai fi proiectate: cel mai nou film de ficțiune al regizoarei Anca Damian, Perfect sănătos (2017) - povestea unui tânăr avocat, care investighează pe cont propriu moartea aparent suspectă a tatălui său, un judecător respectat, și al doilea lungmetraj al lui Florin Șerban, Box (2015) - cronica întâlnirii între un tânăr boxeur amator și o femeie atrăgătoare, cu 15 ani mai în vârstă.

Zilele Filmului Românesc continuă tradiția de a aduce în fața publicului cinefil de la Chișinău titluri clasice și de a marca legăturile dintre cinematografiile de pe cele două maluri ale Prutului.

La ediția din acest an va fi omagiat marele cineast Ion Popescu-Gopo. Spectatorii de toate vârstele vor putea vedea trei dintre cele mai cunoscute scurtmetraje de animație ale sale, care îl au în centru pe celebrul Omuleț Gopo: Scurtă istorie(1957), premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, 7 arte (1958) și Homo sapiens(1960), dar și două lungmetraje ­ comedia burlescă S-a furat o bombă (1961) și fantezia pentru copii Maria Mirabela(1981), co-producţie cu Moldovafilm, a cărui muzică a fost realizată de compozitorul basarabean Eugen Doga, omagiat cu acest prilej, pe versurile poetului Grigore Vieru.

ZFR le oferă de asemenea celor interesați, deopotrivă studenți la Film sau cinefili, șansa de a lua parte la un masterclass de montaj cu Laura Georgescu. Profesor universitar la Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din București, Laura Georgescu este monteur, producător de filme și spoturi publicitare și autoarea a două cărți despre montaj. Masterclass-ul va avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile din cadrul ZFR Chișinău.

Evenimentul este organizat de casa de producție ROVA FILM (România) și ALTERNATIVE CINEMA - Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Uniunii Cineaştilor din România și Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Parteneri: Arhiva Națională de Film (România), Moldova Film, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Lucru Manual Moldova, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Symbol Media, Idegraf, Raquette, Salpan, Print Caro, Hero Pictures.

Parteneri media: Jurnal TV, TVR Moldova, 10TV, Radio Chișinău, Radio Plai, Radio Moldova Tineret, Ziarul de Gardă, Ziarul Național, Timpul, Agora, Deschide, moldNova, Știri locale, Jurnal.md, Unimedia, Știripozitive.eu, Ea.md, Diez, Zugo, Revista Odoraș, Locals.