Zilele Filmului Românesc în 5 orașe din Spania. Prima etapă: Barcelona

Zilele Filmului Romanesc in 5 orase din Spania Prima etapa Barcelona

Zilele Filmului Românesc, întâlnirea anuală a publicului spaniol cu cele mai noi și apreciate producții de film românesc, debutează la Barcelona în data de 22 martie, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a Cinematecii din Barcelona. Ajuns la cea de-a șaptea ediție la Madrid, festivalul va fi itinerat anul acesta în alte cinci orașe spaniole: Barcelona, în perioada 22 martie – 20 aprilie, Valencia în aprilie, Cordoba și Granada, în mai, și Murcia, în iunie.

Ciclul de film va fi inaugurat la Filmoteca din Catalonia, miercuri 22 martie, ora 20:00, cu pelicula Câini, în prezența realizatorului Bogdan Mirică, pe care criticii de film ai principalei reviste de specialitate din Spania, Caimán Cuadernos de Cine, îl consideră un regizor cu un „excelent simț filmic și o personalitate remarcabilă, demn de urmărit pe viitor”. Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer. Filmul, regizat de Bogdan Mirică, deschide, la Barcelona, seria proiecțiilor cinematografice care au participat la festivalul Zilele Filmului Românesc, ce s-a desfășurat la Madrid, în perioada 3  noiembrie - 7 decembrie 2016.

Festivalul include alte 6 lungmentraje, printre care și două adaptări ale nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici: cel mai nou lungmetraj al regizorului Marian Crișan, Orizont, și clasica ecranizare a lui Victor Iliu, La “Moara cu norocˮ, film candidat la premiul Palme d’Or la ediția din 1957 a Festivalului de la Cannes.

Comedia Două lozuri, regizată de Paul Negoescu, inspirată de o altă operă literară clasică a literaturii române – Două loturi, de I. L. Caragiale –, continuă seria filmelor de ficțiune. Lungmetrajele Ilegitim(r: Adrian Sitaru), Premiul C.I. C.A.E. în secțiunea Forum a Berlinalei din acest an, și Dincolo de calea ferată, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cătălin Mitulescu, vor avea premiera în Spania în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

Documentarul Cinema, mon amour, în regia lui Alexandru Belc, este un lungmetraj despre situația cinematografelor de artă din România și acei oameni care încearcă să salveze marele ecran.

Scurtmetrajele O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe), O faptă bună (r: Andrei Gruzsniczki), Toate fluviile curg în mare (r: Alexandru Badea), Ma cheamă Costin (r: Radu Potcoavă) și 4:15 Sfârșitul lumii (r: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) vor completa panorama filmului românesc contemporan. Festivalul se desfășoară cu colaborarea Centrului Național al Cinematografiei, Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragialeˮ, HBO Europe, Libra Film Productions și a distribuitorului Ultraviolet Media.

În domeniul cinematografiei, misiunea Institutului Cultural Român de la Madrid este aceea de a construi legături durabile între industria românească și cea din Spania. În acest sens, ICR Madrid organizează în data de 23 martie un masterclass cu regizorul Bogdan Mirică la principala școală de film din Catalonia, Școala Internațională de Film din Barcelona.

Joi, 23 martie, regizorul Bogdan Mirică va susține o lecție deschisă cu studenții Școlii de Cinema din Barcelona.

Câini

• Color • 104'

Regie: Bogdan Mirică

Scenariu: Bogdan Mirică

Imagine: Andrei Butică

În rolurile principale: Dragoș Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov

Montaj: Roxana Szel

Producători: Marcela Ursu, Marcian Lazăr, Katya Trichkova, Elie Meirovitz

Case de producție: 42 Km Film, EZ Films 

Selecție de premii și festivaluri

Premiul FIPRESCI al Secțiunii "Un Certain Regard", Festivalul Internațional de la Cannes, 2016

Premiul pentru cel mai bun actor pentru Gheorghe Visu, Festivalul Internațional de la Sarajevo, 2016

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

*Pentru a citi sinopsisul și a viziona trailerul fiecărui film, dați click pe titlul filmului.

Miercuri, 22 martie, 20:00 h - Câini

Joi, 23 martie, 20:00 h - Orizont

Vineri, 24 martie, 20:00 h - La Moara cu noroc

Vineri, 24 martie, 22:00 h - Orizont

Sâmbătă, 25 martie, 21:30  - La Moara cu noroc

Dumincă, 26 martie, 21:30 h - Câini

Marți, 28 martie, 18:30 h - Cinema, mon amour

Miercuri, 29 martie, 21:30 h - Cinema, mon amour

Joi, 30 martie, 20 :00 h - Ilegitim / Illegitimate

Vineri, 31 martie, 19:00 - Ilegitim / Illegitimate

Filmele Dincolo de calea ferată, Două lozuri și Sesiunea de 5 scurtmetraje vor fi difuzate în luna aprilie. Programarea pentru luna aprilie va fi actualizată în curând.

BILETE:

Filmoteca de Catalunya

Plaça Salvador Seguí, 1 - 9, 08001 Barcelona

Vă recomandăm să urmăriți toate informațiile referitore la Zilele Filmului Românesc, ediția a VII-a, pe pagina de Facebook CineRumano, dedicată filmului românesc și succeselor sale în Spania.

Organizează: Institutul Cultural Român și Filmoteca de Catalunya

Colaborează: Filmoteca Española, Ultraviolet Media, Centrul Național al Cinematografiei, UNATC, wearebasca