Zilele filmului politic românesc, la Tulcea

Institutul Cultural Român – Filiala Tulcea în colaborare cu Teatrul ,,Jean Bart” organizează, în perioada 29-31 mai 2013, cea de-a doua ediţie a Cinematecii ICR, intitulată ,,Zilele filmului politic românesc“.
În program sunt incluse filme valoroase, în majoritatea lor comedii, realizate după revoluţia din 1989 şi premiate la festivalurile de gen din Europa. Noul val al cinematografiei româneşti (reprezentat de regizori tineri şi de valoare precum Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Cristian Mungiu) succede cărarea trasată de titanul Lucian Pintilie, prezent aici cu unele din cele mai valoroase producţii ale sale. Proiecţiile vor avea loc la sala Studio a teatrului ,,Jean Bart”. Intrarea este liberă.

PROGRAM
Miercuri, 29 mai, 16.00:,,A fost sau n-a fost?”
Regia: Corneliu Porumboiu, 2006Întreaga țară a privit în direct la televizor cum mulțimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceaușescu să părăsească Bucureștiul într-un elicopter. Într-un orășel liniștit la est de capitală, la 16 ani de la această dată istorică, Virgil Jderescu (Teodor Corban), patronul unui post TV local are doi invitați ce-şi împărtăşesc amintirile gloriei lor de revoluționari.

Joi, 30 mai, 17.00:
,,O vară de neuitat”
Regia: Lucian Pintilie, 1994;România anilor '20. Într-un oraş de graniţă de pe malul stâng al Dunării, conacul familiei Vorvoreanu străluceşte în luminile unei serate. Toţi nobilii din împrejurimi sunt de faţă, dar vedetele sunt tinerii soţi Dumitriu: el e căpitan în Armata Română, iar ea, Marie-Thérèse Von Debretsy, este de o frumuseţe ieşită din comun. Tânăra femeie, pe deplin fidelă familiei ei, întâmpină cu dispreţ avansurile generalului Ipsilanti, iar familia este transferată într-o garnizoană.

Joi, 30 mai, 19.00:
,,Balanţa”
Regia: Lucian Pintilie, 1991Bucureşti, anul 1988. Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate. Nela pleacă în provincie, unde a fost repartizată la o şcoală. Îl întâlneşte pe Mitică, un doctor la spitalul local care, ca şi ea, nu acceptă compromisurile şi e plin de visuri şi optimism.

Vineri, 31 mai, 17.00:
,,Hârtia va fi albastră”
Regia: Radu Muntean, 2006Plutonul de intervenţie motorizat, condus de locotenentul Neagu primeşte ordin de patrulare prin cartierele mărginaşe. Staţia radio a vehiculului funcţionează intermitent, iar mesajele care se transmit între unităţile de blindate, emisia trunchiată a posturilor de radio şi TV informează vag despre nişte terorişti care atacă televiziunea naţională şi aruncă în confuzie membrii echipajului.

Vineri, 31 mai, 19.00:
,,Amintiri din epoca de aur I”
Regia: Ioana Uricaru, Constantin Popescu, Cristian Mungiu, 2009.
În anii 80 România trăia cei mai îngrozitori ani din istorie. În lumina constrângerilor, a lipsurilor, însă cu optimism şi umor tipic românesc, filmul prezintă 6 poveşti cu parfum de mit, inspirate din evenimentele adeseori suprarealiste ale vieţii de zi cu zi în regimul comunist.