„Zilele Filmului Istoric” la ICR Londra: premiere, dezbateri, invitați speciali

În perioada 22-24 noiembrie 2018, Institutul Cultural Român de la Londra găzduiește, în premieră, Zilele Filmului Istoric, un proiect desfășurat în parteneriat cu Festivalul de Film și Istorii de la Râşnov și Ambasada României la Londra. Evenimentul include proiecţii de film, dezbateri şi invitaţi speciali şi îşi propune să prezinte publicului britanic filme româneşti recente cu tematică istorico-documentară.  În program se regăsesc filme precum „Apostolul Bologa” – prezentat în premieră internațională, documentarul „Dacii liberi” – premieră britanică, o selecţie de trei scurtmetraje recente și pelicula „Ecaterina Teodoroiu”. Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu regizorii Dominic Dembinski și Monica Lăzurean-Gorgan, producătoarea Claudia Duca şi Sorin Mîndruțescu, unul dintre coordonatorii Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov.

Proiecţia în premieră internaţională a filmului „Apostolul Bologa”  a avut loc joi, 22 noiembrie, în prezenţa regizorul Dominic Dembinski şi a producătoarei Claudia Duca. Adaptare a romanului „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, filmul are o distribuție remarcabilă din care fac parte unii dintre cei mai cunoscuți actori români: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, George Constantinescu și Albert Demeter.

Proiecţia filmului „Dacii liberi” are loc vineri, 23 noiembrie, în prezenţa regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan. Pelicula aduce laolaltă viețuitorii unui sat dacic, un istoric şi un arheolog - membrii unei trupe de reconstituire istorică, un grup de mistici daci, un organizator de proteste, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetusa Regia şi participanți la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci. Îi desparte însă viziunea diferită pe care fiecare dintre ei o are asupra unui episod istoric care devine, de la an la an, tot mai popular în România.

Ziua de 24 noiembrie este dedicată unui program de scurtmetraje istorice, selectate de către producătoarea Claudia Duca. Vor fi vizionate filmele „Cadoul de Crăciun” în regia lui Bogdan Mureşanu, „Regele Mihai al României – despre viaţă” în regia lui John Florescu şi „Timeless Love” în regia lui Ştefan Marin şi Rareş Neagu. Scurtmetrajele vor fi urmate de proiecţia filmului istoric „Ecaterina Teodoriu”, regizat în anul 1978 de Dinu Cocea.

„Zilele Filmului Istoric” este organizat de către ICR Londra în parteneriat cu Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, Ambasada României la Londra, Televiziunea Română şi Centrul Naţional al Cinematografiei / Arhiva Naţională de Filme. Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și despre întreg programul ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.