„Zilele Filmului Irlandez” la București, la a noua ediție

Ambasada Irlandei în România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul Francez și Odeon Cineplex, organizează cea de-a 9-a ediția a Zilelor Filmului Irlandez la București.

Eveniment anual organizat cu sprijinul Irish Film Institute, Irish Film Board, Culture Ireland și Arts Council, Zilele Filmului Irlandez marchează continuitatea unui proiect cinematografic așteptat și devenit deja tradiție pentru publicul cinefil bucureștean.

La cinematograful Elvire Popesco va fi proiectat joi, 26 octombrie, de la ora 20.30 lungmetrajul Brooklyn  (2015, regiaJohn Crowley), precedat de scurtmetrajul de animație The Great Fall/ Marea Cădere (2015, în regia lui Gary O'Neill).

Ziua de vineri, 27 octombrie, debutează tot de la 20.30 cu un scurtmetraj,  intitulat Personal Development/ Curs de dezvoltare personală (2014, regia Tom Sullivan) urmat de Halal for Beginners/ Halal pentru începători (2017), o comedie savuroasă în regia lui Conor McDermottroe.

Ambele proiecții au loc la Cinema Elvire Popesco, sunt subtitrate în limba română și vor fi introduse de criticul de film Irina Margareta-Nistor.

Din partea Ambasadei Irlandei va lua cuvântul Patrick Coleman, Şef adjunct de misiune.

Program

Joi, 26 octombrie, ora 20,30

The Great Fall/ Marea Cădere, Irlanda, 2015, 7 minute

Sus, printre nori, o tânără şi emoţionată picătură de ploaie este îngrozită de prima sa cădere pe pământ.

Brooklyn, lungmetraj, Irlanda, 2015, 157 minute

Actriţa nominalizată la Oscar, Saoirse Ronan străluceşte pe ecran în rolul lui Eilis Lacey, o tânără imigrantă de origine irlandeză care îşi caută drumul prin Brooklyn-ul anilor ‘50. Atrasă de promisiunile Americii, Eilis părăseşte Irlanda și confortul casei părinteşti spre țărmurile New York-ului.

Vineri, 27 octombrie, ora 20,30

Personal Development/ Curs de dezvoltare personalăIrlanda, 2014, 16 minute

Fintan nu face faţă divorțului său recent aşa de bine. Relația sa cu Ciara – fosta lui soţie, este "funcțională" pe cât se poate, iar sarcasmul și durerea destrămării familiei l-au împins să se îndepărteze de cele două fiice. Toată lumea, se pare, a trecut peste moment, cu excepția lui Fintan.

Halal for Beginners/ Halal pentru începători, Irlanda, 2017, 95 minute

Raghdan Aziz, un tânăr britanic- indian de religie musulmană, trăieşte fericit în noua sa casă de pe coasta de vest a Irlandei. Această retragere pe plajă este evadarea perfectă, departe de tatăl său autoritar. El a scăpat de povara moștenirii sale și a descoperit un nou sentiment de comunitate.

Biletele pot fi cumpărate de la cinematograful Elvire Popesco si prin eventbook

https://eventbook.ro/program/zilele-filmului-irlandez.