Zilele Europene ale Patrimoniului, sărbătorite la ICR Paris

Zilele Europene ale Patrimoniului, sarbatorite la ICR Paris

Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2022, Institutul Cultural Român de la Paris este gazda conferinței "Necesitatea conștientizării conservării patrimoniului din România", ilustrată și de o expoziție de fotografie care va fi deschisă pentru public în perioada 13 - 17 septembrie.

Acest dublu eveniment – expoziție și conferință, organizat de Asociația Pro Patrimonio și ICR Paris, își propune să ilustreze prin cazuri concrete felul în care “micile” voci ale societății civile participă la o necesară conștientizare a importanței conservării patrimoniului românesc.

Această conferință va fi ilustrată cu ajutorul a trei exemple remarcabile: Caroline d’Assay, președinta Pro Patrimonio France va vorbi despre restaurarea bisericii din Urși de către Fundația Pro Patrimonio, laureată a Premiului European de Restaurare a Patrimoniului Europa Nostra 2021; Raluca Prelipceanu, istoric de artă și economist va vorbi despre transportul bisericii din Vința (secolul XVIII) la Muzeul Astra Sibiu și Cristina Sucală, arhitect patrimonial și membră a echipei care a inițiat proiectul va vorbi despre transformarea unei foste exploatări minire, la Petrila, în Valea Jiului într-un centru cultural.

În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să descopere patrimoniul cultural din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. În România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă, încă din 1992, participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar și patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg.

Conferința va avea loc în 13 septembrie, de la ora 18h30, la Institutul Cultural Român de la Paris, 1 rue de l’Exposition, 75007.

Înscriere obligatorie: institut.roumain@gmail.com

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13- 17 septembrie, pe baza unei înscrieri la institut.roumain@gmail.com.