„Zilele Basarabiei” la Bucureşti, Timişoara şi Chişinău

Organizaţia Studenţilor Basarabeni în parteneriat cu Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, organizează, în perioada 26-28 martie 2010, o serie de evenimente culturale dedicate aniversării a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Acestea se vor desfăşura la Bucureşti, Timişoara şi Chişinău şi vor fi realizate cu sprijinul mai multor parteneri locali.
Manifestările culturale programate la Timişoara, unde Festivalul Zilele Basarabiei a ajuns la cea de-a X-a ediţie, se vor desfăşura începând de vineri, 26 martie, ora 10.00 până duminică, 28 martie 2010, ora 22.00, în diferite centre din Timişoara. În program vor figura nume sonore ale muzicii româneşti: Nicolae Furdui Iancu, Grigore Leşe, precum şi „Paralela 47" şi „Satori" – trupe din Republica Moldova care vor urca pe aceeaşi scenă cu legendara formaţie IRIS.
Trei companii de teatru din Chişinău – Centrul de Arte Coliseum, Teatrul Municipal al Unui Actor şi Clubul Experimental de Teatru "Taine" – vor evolua pe scenele din Timişoara, oferind publicului ocazia de a cunoaşte teatrul românesc de dincolo de Prut. Din program nu vor lipsi dezbaterile, lansările de carte, expoziţiile de pictură şi fotografie. Evenimentele din Timişoara sunt organizate de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Iulius Mall Timişoara, Universitatea „Politehnica" Timişoara, Primăria Chişinău, Primăria Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara, Institutul „Frații Golescu" pentru relații cu Românii din străinătate, Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara.
Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Zilele Basarabiei din Bucureşti începe vineri, 26 martie 2010, la Casa Studenţilor din Bucureşti, cu o serie de dezbateri şi „Dialoguri DeOSBite", la care vor participa personalităţi de marcă ale vieţii politice şi culturale din România şi Basarabia. Discuţiile vor viza relaţiile româno-române în contextul prezent.
Sâmbătă, 27 martie 2010, ora 10.00, la Cernica, reprezentanţii OSB Bucureşti vor aduce un omagiu artizanilor Unirii Basarabiei cu Ţara şi vor depune coroane de flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării de la cimitirul Mănăstirii: Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu. În cimitirul din Cernica va avea loc şi o slujbă de pomenire oficiată de Părintele basarabean Paisie.
Aniversarea Unirii va continua sâmbată, 27 martie, ora 19.30, cu un concert extraordinar susţinut în club JukeBox din capitală de câteva trupe foarte populare din Basarabia: Alternosfera, Gândul Mâţei, Snails, Cătălin Josan, Leya, Serge.
În ultima zi a festivalului, duminică, 28 martie, participanţii sunt invitaţi la o proiecţie de filme româneşti, la Muzeul Literaturii Române, urmată de o seară tradiţională românească.

Evenimentele din Bucureşti sunt organizate de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Direcţia Românii de Pretutindeni - Guvernul României, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

La Chişinău, în data de 27 martie, ora 19.00, maestrul Tudor Gheorghe va susţine un concert, în premieră, la Filarmonica Naţionala „Serghei Lunchevici", începând cu ora 19.00. Concertul intitulat „În căutarea dorului pierdut" este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Parteneri media: Radio Vocea Basarabiei şi Romanian Global News.
Pentru detalii: www.basarabeni.ro