Zilele Astra Film la Institutul Cultural Român

Zilele Astra Film la Institutul Cultural Roman

În perioada 21-23 ianuarie 2014, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București), vor fi proiectate, începând cu ora 18.00, trei filme documentare premiate anul trecut la Astra Film Festival: Anatomia Plecării, regia Şerban Oliver Tătaru, Afacerea Tănase, regia Ionuț Teianu, și În numele primarului, regizat de Anca Hirte. Joi, 23 ianuarie, programul include și proiecția filmului O scurtă istorie Astra Film, povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România. La proiecțiivor fi prezenți Ileana Bîrsan (critic de film), Liviu Tofan (co-scenarist Afacerea Tănase), Dumitru Budrală (director Astra Film Festival) și Csilla Kato (coordonatoarea festivalului).
ASTRA FILM FESTIVAL a aniversat în 2013 douăzeci de ani de existenţă. În toată această perioadă au fost prezentate mii de filme şi au fost susţinute constant programe de promovare a documentarului românesc. De la o ediţie la alta, notorietatea festivalului a continuat să crească. Institutul Cultural Român a fost un partenener statornic al acestui eveniment cinematografic de anvergură europeană.

Program:
Marți, 21 ianuarie, ora 18.00
PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST - Anatomia Plecării | Şerban Oliver Tătaru | Germania, 2012, 75'
Autorul reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârșitul anilor 80, confruntând, după mai bine de douăzeci de ani, amintirile lor cu privire la țara pe care au părăsit-o. Pe de o parte, aflăm viziunea sumbră a părinților despre o Românie îngenuncheată de un sistem opresiv și transformată într-un spațiu închis. De partea cealaltă, descoperim viziunea romantică a fiului, a unui spațiu aproape paradiziac, cu prietenii adolescentine și o fericire familială ireversibil pierdută.

Miercuri, 22 ianuarie, ora 18.00
PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA ROMÂNIA - În numele primarului | Anca Hirte| România, 2013, 54'

Bine aţi venit în Piatra Neamţ, România! Într-un mic birou al primăriei şi în absenţa primarului, cetăţenii oraşului formează o coadă pentru a fi primiţi în audienţe şi a-şi spune nemulţumirile. Totul pare un joc, urmărit îndeaproape de camera de filmat, în care fiecare privire şi expresie creează o alegorie a puterii. Tragic, comic şi, în acelaşi timp, cât se poate de serios, documentarul te duce cu gândul la absurdul lui Eugen Ionescu.

Joi, 23 ianuarie, ora 18.00
O scurtă istorie Astra Film
Filmul O scurtă istorie Astra Film este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România, Astra Film Festival. Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizării festivalului de la Sibiu. Chiar dacă oamenii, mentalităţile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informaţiei sunt complet schimbate acum faţă de 1993, rămâne constantă emoția întâlnirii – cu celălalt, prin film, în sala de proiecție și în afara ei, întâlnirea breslei cu publicul - iar aceasta creionează spațiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

PREMIUL SPECIAL ACORDAT DOCUMENTARULUI ROMÂNESC – Afacerea Tănase | Ionuț Teianu | România, 2013, 56'

Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză „Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii Francois Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.