Zi românească la Biblioteca Zygmunt Jan Rumel din Varşovia

Joi, 16 februarie, ora 18:00, Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza, în cooperare cu Biblioteca Zygmunt Jan Rumel din Varşovia, o seară românească, în cadrul căreia vor avea loc mai multe evenimente: prezentarea expoziţiei de fotografie Pâinea, înfăţişând tradiţii româneşti, legate de pâine, întâlnirea cu scriitorul şi publicistul Bogumił Luft, fost ambasador al Poloniei în România şi Republica Moldova, autor al cărţii Românii în goana după happy-end, (Editura Czarne, 2014 - ediţia poloneză şi Editura Polirom, 2015 - ediţia românească), proiecţia unor secvenţe din filmul România nemaivăzută şi un atelier de creaţie pentru copii, care va consta în prezentarea şi reproducerea unor personaje din basmele româneşti, precum şi în descrierea tradiţiei Mărţişorului şi a semnificaţiilor sale, de asemenea iniţierea copiilor în realizarea practică a mărţişoarelor.

În cadrul întâlnirii cu publicul, Bogumił Luft va prezenta aspecte din istoria, cultura şi geografia României, împărtăşind totodată din experienţa domniei sale, ca ambasador în ţara noastră. Prelegerea va fi însoţită de o proiecţie de fotografii, reprezentând imagini cu peisaje spectaculoase şi monumente istorice şi de arhitectură din România.

Filmul documentar România nemaivăzută propune o plimbare prin locuri mai puţin cunoscute din România, dar a căror aşezare, istorie, legendă şi tradiţii le-au transformat în adevărate bijuterii ale patrimoniului natural şi cultural naţional.

Evenimentele vor avea loc la sediul principal al Bibliotecii, unde, pe lângă expoziţia de fotografie amintită, vor fi expuse albume şi cărţi referitoare la România, precum şi cele mai reuşite mărţişoare realizate de copiii participanţi la atelierul de creaţie.

Biblioteca Zygmunt Jan Rumel este una dintre cele mai mari biblioteci publice din Varşovia, având 25 de filiale, răspândite în mai multe cartiere ale oraşului. Având un caracter multicultural, biblioteca Zygmunt Jan Rumel organizează periodic întâlniri cu publicul, dedicate prezentării culturii, istoriei şi geografiei unei ţări. Dintre ţările prezentate în ultima perioadă, amintim: Italia, Turcia, Argentina, Armenia, Elveţia, Georgia, Republica Moldova, China.