Zeci de spectacole din România și din străinătate, prezentate în cadrul FNT 2022

Cea de-a XXXII-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura în perioada 5 - 13 noiembrie 2022 în parteneriat cu Institutul Cultural Român, va fi curatoriată de Mihaela Michailov împreună cu Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari. Spectacolele, evenimentele și manifestările incluse în programul Festivalului vor fi încadrate în tema „FNT 2022 - Granițe fragile. Istorii fluide”. Principiile după care cei trei critici de teatru structurează FNT 2022 sunt subsumate formulei „Reflecții asupra prezentului – oglindiri performative”.

Echipa curatorială a FNT 2022 a selectat pentru această ediție exclusiv spectacole produse în stagiunea trecută, 2021-2022. În intervalul 1 iunie – 1 septembrie 2022, cei trei curatori au vizionat peste 100 de spectacole din întreaga țară, fizic și online, propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adaugat spectacole internaționale.

Conceptul festivalului „Granițe fragile. Istorii fluide”, anunțat după acceptarea mandatului de curatori, i-a ghidat pe aceștia în structurarea programului care urmărește abordări și tendințe estetice relevante în teatrul românesc de azi. Cele două categorii ale programului propun spectacole și discursuri performative care invită la posibile interpretări ale conceptului, fără ca acesta să devină un criteriu exclusiv.

Secțiunea „Granițe fragile” propune observarea unor estetici hibride. Echipa curatorială a fost atentă la interferențe cu alte genuri, la integrarea tehnologiilor, la hibriditatea teritoriilor estetice, dar și la artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase.

„Istorii fluide” grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială.

Deschiderea oficială a FNT 2022 va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie 2022, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, cu vernisajul expoziției „Caramitru – Dincolo de scenă”, în cadrul căreia vor fi prezentate fotografii inedite, inaccesibile publicului până în prezent, și lansarea carții „Ion Caramitru...la plecare” de George Banu.

În cadrul Festivalului, vor putea fi vizionate zeci de spectacole autohtone în diverse teatre din București, printre care amintim piesele: „câine cu om, câine fără om”, un spectacol pe texte de Lia Bugnar, Dan Coman, Simona Goşu, Maria Manolescu, Oana Pellea, Radu Tudoran și Radu Afrim, „Trei surori” de A.P. Cehov, „8 tați” de Tina Müller, traducere Ciprian Marinescu, „Hamlet” de William Shakespeare, „Întoarcerea acasă” de Matei Vișniec.

Programul complet al Festivalului poate fi accesat AICI.

De asemenea, va fi acordată o atenție specială componentei educaționale a fenomenului festivalier printr-o serie de evenimente reunite în modulul intitulat „Pedagogii fluide”.

„Considerăm că un festival național este și o platformă extinsă de educație artistică, un cadru al formării publicurilor tinere, al întâlnirilor cu potențial transformator, un context favorabil consolidării relației dintre arta contemporană și spațiile educaționale.” – din Argumentul curatorilor FNT 2022

Acesta reunește, în premieră, acțiuni și evenimente precum prezența concretă a artelor performative în școli și licee, elaborarea unor formate de ateliere și întâlniri dedicate mediului universitar și tinerilor absolvenți ai Școlilor de Arte, dar și găzduirea unor spectacole ale Facultăților de Teatru din țară.

Într-un moment dificil pentru Școlile de teatru din România, afectate de perioada pandemică, FNT își propune să găzduiască producții ale acestora, oferindu-le astfel o platformă suplimentară de vizibilitate și dialog. În acest mod, nu doar spectatorii Festivalului vor avea ocazia să vizioneze spectacole studențești invitate din întreaga țară, dar și reciproc – studenții sau tinerii licențiati și masteranzi vor avea oportunitatea să joace în fața unei audiențe complexe, precum publicul de festival.

Au fost selectate 11 spectacole realizate în instituțiile academice cu profil teatral din București, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Pitești, Târgu-Mureș, Sibiu și Timișoara.

Programarea spectacolelor Facultăților de Teatru din țară invitate în FNT 32 se regăsește AICI.

În cadrul FNT 2022, vor mai fi prezentate, la București, 10 producţii internaţionale invitate de curatorii Festivalului, care și-au propus să conecteze publicul autohton cu tendințe relevante din artele performative contemporane și să facă vizibile în spațiul românesc creații ale unor regizori și regizoare din România și Republica Moldova, care au montat stagiunea trecută în Germania, Luxemburg, Olanda și Serbia.

Lista producțiilor internaționale o puteți accesa AICI.

Anul acesta, în premieră, Festivalul Național de Teatru găzduiește un amplu modul educațional, structurat pe două paliere: spectacole și ateliere dedicate publicului tânăr și spectacole ale Școlilor de Teatru din țară, însoțite de o serie de workshop-uri ținute de artiști, critici și teoreticieni de teatru.

Detalii desprecreațiile teatrale și despre atelierele care au loc în școli, găsiți AICI.

Festivalul Național de Teatru va organiza și un atelier interdisciplinar de arte performative intitulat „Fără Granițe”. Atelierul este dedicat absolvenților și absolventelor Facultăților de Artă din România (licență/master) din ultimii doi ani și va fi coordonat de Radu Apostol – regizor de teatru și Florin Fieroiu – coregraf.

Pe durata desfășurării atelierului (7-13 noiembrie 2022, Sala Nouă a Teatrului de Comedie), cei doi artiști vor aborda diferite practici interdisciplinare, cu scopul de a forma o echipă mixtă, deschisă către testarea unor noi forme de performativitate, ancorate în sondarea realităților imediate. Cei șapte tineri artiști selecționați din cele 48 de înscrieri sunt: Dafina Bușu, Andrei Cristea, Andreea Cuc, Eva Frățilă, Oana Jipa, Sașa Pânzaru și Nora Zamfir.

Mai multe detalii despre FNT 2022: https://fnt.ro/2022/.

Detalii despre biletele AICI.

PRODUCĂTORI:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Televiziunea Română

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii

COPRODUCĂTORI:

Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Direcția de Cultură a Municipiului București

PARTENERI:

Institutul Cultural Român

Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București

ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru