Zece literaturi, zece spații, o noapte unică la Lisabona: Noaptea Literaturii Europene

Zece literaturi, zece spații, o noapte unică la Lisabona

În data de 4 iunie, timp de cinci ore, între 19.00 și 24.00, la invitația ICR Lisabona, poetul Nicolae Prelipceanu va recita din opera sa, alături de celebra actriță portugheză Mónica Calle, în Foaierul Teatrului da Trindade din centrul capitalei portugheze. Cea mai populară serată literară lisaboneză va avea loc anul acesta în zona Carmo/Trindade și este deschisă tuturor iubitorilor de litere doritori să descopere, prin intermediul cuvintelor, scriitorii marcanţi ai lumii contemporane europene.

De-a lungul acestei serate inedite vor avea loc sesiuni variate de lectură din opera a 10 scriitori europeni, în interpretarea a 13 actori portughezi. Cu o durată între 10 şi 15 minute, sesiunile de lectură se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, în intervalul 19.00-24.00, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect şi localizate în selectul cartier Carmo/Trindade. Intrarea este liberă.

În acest an, Noaptea Literaturii Europene prezintă opere de proză (traduceri în portugheză) precum „Sophia, a Morte e Eu", roman de debut al muzicianului și scriitorului Thees Uhlmann (Germania), „O leque arrepiado", prima carte de nuvele a premiatei scriitoare Ann Cotten (Austria), „Quando D. Quixote morreu" a multpremiatului scriitor Andrés Trapiello (Spania), „A estação da sombra" a scriitoarei Léonora Miano (Franța), cartea de literatură pentru copii „O Cometa na Terra dos Mumins" a scriitorului Tove Jansson (Finlanda), „Morro como País", primul text narativ al celebrului dramaturg Dimitris Dimitriadis (Grecia), „Memoriais sobre o caso Schumann" de Filippo Tuena (Italia), un documentar pe mai multe voci din ultimii trei ani de viață a compozitorului Robert Schumann sau „As Primeiras Coisas" de Bruno Vieira do Amaral (Portugalia). Poezia este și ea prezentă în lecturile a două țări: Cehia, cu antologia bilingvă, în portugheză și cehă, intitulată „Poetas Checos Contemporâneos", care prezintă 10 poeți cehi, cu lecturi din opera premiatului Jakub Řehák, și România, cu o selecție de poeme din volumul „fantomateca" a poetului Nicolae Prelipceanu, în traducerea portugheză a lui Corneliu Popa. Poet, prozator şi publicist,Nicolae Prelipceanu aprimit Premiul Național „Mihai Eminescu" pentru opera omnia, în ianuarie 2013, şi premii ale Uniunii Scriitorilor pentru publicistică şi poezie.

Sesiunile de lectură vor avea loc în următoarele spații: Sala de Extrageri a Loteriei și Biblioteca de la Santa Casa da Misericórdia (Finlanda și respectiv, Spania), Foaierul Teatrului da Trindade Inatel (România), Vertigo Café (Austria), Sala Blazoanelor și Cafeteria Muzeului São Roque (Grecia și respectiv, Portugalia), Academia de Amadores de Música (Italia), librăria O Mundo do Livro (Cehia), barul Purista - Barbière (Franța) și Curtea Misterelor din Biserica Santíssimo Sacramento (Germania).

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, rețeaua institutelor culturale și a câtorva ambasade străine, realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia.

Mai multe informații puteți găsi pe siteul evenimentului.