Zece ani de existență a Eunic Portugalia

Zece ani de existenta a Eunic Portugalia

ICR Lisabona, în calitate de membru Eunic Portugalia, a fost coorganizator al proiectului aniversar Eunic Portugalia, la 10 ani de existență a clusterului portughez. Evenimentul s-a desfășurat la Spațiul Europa din cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia, în data de 10 noiembrie 2016, între orele 18.00 și 20.00 și a fost deschis publicului larg.

Invitatul special a fost Ronald Gratz, președinte al IfA (Institutul pentru Relații Internaționale) și ex-președinte al Institutului Goethe în Portugalia. Acesta a vorbit despre crearea și evoluția Eunic Portugalia și a prezentat IfA și anuarul Eunic 2015—2016.

Alți invitați de seamă au fost Sofia Colares Alves, șefa Representanței Comisiei Europene în Portugalia, care a susținut un discurs introductiv; Ana Paula Laborinho, președinta Institutului Camões, care a vorbit despre importanța pe care o are activitatea EUNIC în Portugalia, și Stephan Hoffmann, director adjunct al Institutului Goethe în Portugalia, actualul președinte al clusterului portughez, care a făcut un bilanț al activității Eunic în Portugalia pentru ultimii 10 ani, prezentând, în același timp, noile proiecte pentru 2017. Cu aceeași ocazie au fost vernisate o expoziție de materiale publicitare din cadrul diverselor evenimente Eunic Portugalia (afișe, broșuri, flyere, materiale video), dar și o expoziție de fotografie retrospectivă a activităților desfășurate în cei 10 ani de existență. Expozițile vor fi deschise la Spațiul Europa până pe 24 noiembrie 2016.

La eveniment, care s-a încheiat cu un cocktail oferit de Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia, au participat mai mult de 40 de persoane, printre care ambasadoarea României la Lisabona, Excelența Sa Ioana Bivolaru, și ambasadoarea Finlandei, Excelența Sa Tarja Laitiainen.

Clusterul Eunic Portugalia își desfășoară activitatea în Portugalia din 2006, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia, și este alcătuit din următorii membri: Institutul Cultural Român, Goethe Institut, Institutul Camões, Institutul Francez din Portugalia, Alliance Française, Institutul Italian de Cultură, British Council, Institutul Cervantes şi Institutul Ibero-American al Finlandei, cărora li se alătură ambasadele Austriei, Cehiei, Greciei.