Zamfiroiu: Cei din zona literaturii franceze ştiu că există un reper serios în literatura română

Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a declarat, joi, la Paris, că după ediţia de anul trecut a Salonului de Carte de la Paris, când România a fost ţară invitată de onoare, persoanele din zona culturii ştiu că există un reper serios în literatura română.
"Ediţia din 2013 a fost un punct culminant al prezenţei literaturii române în Franţa. ICR la vremea respectivă, dincolo de alte reverberaţii de altă natură care au fost în presă, a făcut nişte eforturi consistente pentru a asigura traduceri în limba franceză a mai multor opere aparţinând unei palete diverse de scriitori şi pot să spun fără niciun fel de rezervă că după ediţia din 2013, în momentul în care spui România, cei din zona literaturii deja ştiu că există un reper serios în literatura română", a declarat Lilian Zamfiroiu, înainte de deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte de la Paris, unde Argentina este ţara invitată de onoare.

El a precizat că vor fi realizate în continuare eforturi pentru ca literatura română să se menţină la standardul existent. "Pentru ediţia de anul acesta a prezenţei noastre la Salon du Livre, unde în ciuda faptului că nu mai suntem invitat special, am încercat prin programul pe care l-am alcătuit, dar şi prin promovarea pe care am făcut-o să asigurăm o prezenţă de nivel peste cel obişnuit. Noi avem o prezenţă ordinară, nu extraordinară anul acesta, dar cu toate acestea, cred că prin programul pe care l-am gândit şi prin promovare, ne situăm peste nivel de prezenţă obişnuită", a completat acesta.

În privinţa interesului manifestat de publicul francez pentru literatura din România, preşedintele ICR a afirmat că un prim element este acela dat de poziţionarea ţării noastre. "Este o literatură care vine de dincolo, de unde înainte spuneam dincolo, are ceva altfel decât se găseşte în mod normal în Occident. Acesta este primul element. Al doilea este dat de valoarea operelor pe care le-am propus, ca instituţie, de-a lungul timpul, spre traducere. Cred că sunt cele care stârnesc acest interes", a mai spus Lilian Zamfiroiu.
De asemenea, acesta a afirmat că literatura română este în creştere, precizând că se doreşte ca prin investiţii România să se îndrepte către marile literaturi. "Dar lucrul acesta nu se poate face decât cu bani. Fiind bani mai puţini, încercăm să îi canalizăm în aşa fel încât investiţiile să fie cât se poate de eficient, nu alegem titluri şi autori pe criterii subiective, ci pe criterii care ţin efectiv de popularizarea adevăratei literaturi române în Occident", a spus acesta.
În ceea ce priveşte promovarea României la Salonul Internaţional de Carte de la Paris, Lilian Zamfiroiu a precizat că s-a ales un stand care să fie poziţionat la o alee principală. "Şi amplasamentul lângă ţările din Bazinul Congo este destul de bun, ales strategic, pentru că, în Franţa, ţările respective au o foarte mare căutare. (...) Programul pe care l-am ales sunt convins că va atrage atât membri ai diasporei din Franţa, dar şi editori, scriitori, oameni care sunt interesaţi de fenomenul literar, de aici, din Franţa", a mai declarat preşedintele ICR.
Potrivit directorului adjunct al ICR Paris, Radu Ciobotea, programul ales de România pentru ediţia de anul acesta a Salonului Internaţional de Carte de la Paris este realizat "într-un mod nou, poate neobişnuit pentru un salon de carte".

Citiți articolul integral pe:http://www.mediafax.ro/cultura-media/zamfiroiu-icr-cei-din-zona-literaturii-franceze-stiu-ca-exista-un-reper-serios-in-literatura-romana-12307404