Weekend românesc de film la Toruń, Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia,în parteneriat cu Kino Centrum, cinematograful Centrului pentru Artă Contemporană „Znaki Czasu” din Toruń,organizează un weekend românesc de film în perioada 23-25 noiembrie 2018. Programul va cuprinde lungmetrajele La drum cu tata, reg. Anca Miruna Lăzărescu, Perfect sănătos, reg. Anca Damian, și Charleston, reg. Andrei Creţulescu, precum şi un grupaj de scurtmetraje, din care fac parte: Sechestrați fără voie, reg. Tudor Botezatu, Când afară ninge, reg. Conrad Mericoffer, Offstage, reg. Andrei Huțuleac, Cutia albă, reg. Mihai Păcurar, Cel mai bun client, reg. Serghei Chivirigă, Misterul unui caz simplu, reg. Vera Surăţel. Peliculele vor fi prezentate cu subtitrare în limba polonă.

Filmul La drum cu tata, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, spune povestea unei familii din Arad din vara anului 1968. Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc în calea lor spre destinație tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară în RDG. Din cauza intervenției, granița germano-cehoslovacă se închide şi negăsind o altă soluție pentru repatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este astfel îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregătita familie trece peste hotare. Întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă - poate această situație să se termine cu bine?

Filmul Ancăi Damian, Perfect sănătos, spune povestea lui Andrei (Anghel Damian), un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma (Vlad Ivanov), judecător respectat. Moartea suspectă a acestuia din urmă îl va face pe tânăr să înceapă o investigație pe cont propriu, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său de-a lungul ultimei sale zile. Această investigație se transformă treptat într-o călătorie a maturizării, căci Andrei va ajunge să-și definească poziția față de modelul său în viață.

Charleston, în regia lui Andrei Creţulescu, este o comedie cu accente amare. La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou" cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni... mai mult sau mai puțin. Charleston este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format" din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.

ICR Varșovia continuă prin acest proiect seria „caravanelor” de film românesc în Polonia, în dorința prezentării publicului larg a celor mai noi realizări cinematografice românești care nu au distribuție poloneză.

Evenimentul de film vine să accentueze prezența românească la Toruń, în urma expoziției de fotografie și artă video „Copilăria”, curatoriată de Radu Stern și având-o în selecția de artiști pe Irina Botea.