Voci de români, armonii de jazz – Trupa Jazzappella în premieră la Istanbul

Miercuri, 16 mai 2018, de la ora 20:00, prin susținerea ICR Istanbul, pe scena Centrului Cultural Summart din Istanbul a avut loc un concert extraordinar. Jazzappella, un ansamblu vocal profesionist de jazz, un nume de referință aflat în topul de specialitate, a declanșat emoții puternice în rândul zecilor de spectatori prezenți la concert. Trupa Jazzappella s-a aflat la Istanbul în premieră, cu un program de neratat, o selecție bogată de piese românești semnate de Nicu Alifantis, trupa Sfinx, piese după Johnny Răducanu, prelucrări ale unor piese originale din folclor și versuri semnate de Adrain Păunescu, compoziții ale liderului Jazzappella, Zoltán András sau ale sopranei Ana Popescu. Acestora li s-au adaugat, spre deliciul publicului, partituri din repertoriul internațional, repuse în pagină și reorchestrate de Zoltán András, liderul ansambului.

Printre spectatorii prezenți s-au aflat o serie de invitați speciali ai Institutului Cultural Român de la Istanbul, precum reprezentați ai celor mai importante districte din oraș: Primăria Atașehir, Consevatorul Haliç, centre culturale, presă și membri ai diasporei. După concert, unul dintre jurnaliști a subliniat calitatea artistică impresionantă a celor 6 artiști români, care au sunat ca o orchetră simfonică alcătuită din 40 de instrumentiști.

După piese ca Au plecat olteni la coasă și Umbra (comp. Nicu Alifantis,versuri Adrain Păunescu, aranjament Zoltán András) sautitluri din repertoriul internațional ca La vie en rose, The Autumn Leaves (comp. Joszef Cosma) și Meet The Flintstones,piesă care a furat ovații și aplauze puternice, au urmat, cum era de așteptat, și piese iubite de o lume întreagă ca Fragile(Sting, aranj. The Idea Of North) și Could You Believe.Concertul a avut o durată de o oră și patruzeci și cinci de minute.

Jazzappella este un grup a cappella, înființat de către solistul formației rock Sarmalele Reci, Zoltán András, de asemenea cunoscut și ca pianist de jazz și compozitor. În decembrie 2010, grupul Jazzappella, în formulă de septet, a lansat pe radio și internet, o primă înregistrare a unui cântec de Crăciun numit „Să ningă iar”, compus și aranjat de Zoltán András, pe versuri de Florin Dumitrescu. Din anul 2011, până în prezent, Jazzappella a continuat să concerteze ca sextet, în diverse componențe, participând la emisiuni radio și TV și susținând numeroase concerte în cluburi, la festivaluri de jazz, muzică contemporană și a cappella, precum și în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Jazzappella a reușit, printr-o bază repertorială bine aleasă, dar și prin aranjamentele și compozițiile proprii, să-și creeze o identitate muzicală unică, gravitând în jurul binecunoscutelor standarde de jazz. Din repertoriul grupului vocal nu lipsesc, totuși, piese celebre în genul pop și musical, astfel devenind accesibili atât publicului iubitor de muzică, cât și cunoscătorilor. Odată cu organizarea acestui concert în premieră, ICR Istanbul a demarat, astfel, o nouă colaborare cu un centru cultural de referință din peisajul cultural al orașului Istanbul, Summart, cu scopul de a promova jazzul românesc contemporan.

Summart reprezintă platforma ideală pentru orice tip de manifestare din sfera artelor, fie muzică și literatură vizuală sau teatru, un punct de întâlnire al iubitorilor de artă, artiști locali și internaționali, colecționari, curatori, critici de artă, autori și reprezentanți ai mediului academic. Summart organizează și găzduiește, spectacole muzicale, de teatru, conferințe, piese și expoziții de artă.