Vladimir Jurowski: „Mă bucur enorm că ICR susţine opera complexă a marelui Enescu”

ICR Londra a găzduit joi, 21 septembrie 2017, la impunătorul sediu din 1 Belgrave Square, o seară excepțională de muzică și dialog, avându-l ca protagonist pe maestrul Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, alături de tânăra soprană Gabriela Iștoc, titulara rolului Antigona în producția de la Royal Festival Hall.

După ce a deschis Festivalul „George Enescu” la București, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe”, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski va conduce pe 23 septembrie 2017, aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, la Royal Festival Hall din Londra.

Evenimentul ICR s-a desfăşurat în preambulul concertului care va avea loc sâmbătă, în prezenţa doamnei Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, și a avut o audiență de înaltă ținută. Au participat E.S. domnul Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul Timothy Walker, directorul executiv şi artistic al London Philharmonic Orchestra, Ana Ivan, secretar general adjunct al ICR, Ioana Drăgan, director al Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate (ICR), Mărgărita Geică, Director al Direcției Programe Interne (ICR), personalităţi culturale și membri ai corpului diplomatic.

Moderatorul și gazda evenimentului a fost domnul Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra.

Atât ambasadorul țării noastre, cât și directorul Filarmonicii londoneze au susținut în discursurile lor importanţa promovării muzicii lui Enescu în lume şi au amintit despre eforturile pe care ICR-ul din capitala britanică le-a depus în acest sens.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, a subliniat rolul de important promotor al geniului enescian în Marea Britanie şi în lume al instituţiei pe care o conduce. „Nu e prima dată când opera lui Enescu va răsuna în capitala Marii Britanii. În 2016, Oedipe a fost prezentată la Opera Regală Convent Garden, tot cu sprijinul ICR, și a fost extraordinar de bine primită. Apreciem eforturile Institutului Cultural Român din Londra și suntem foarte bucuroși să fim prezenți aici cu ocazia acestor evenimente: Oedipe și George Enescu au devenit adevărate branduri de țară”, a declarat preşedintele ICR.

Timothy Walker, director artistic al London Philharmonic Orchestra, a subliniat importanţa prezentării la cel mai înalt nivel a 'Oedipului' enescian, în frunte cu maestrul Vladimir Jurowski.

„Este o plăcere să mă aflu aici în această seară şi a fost, într-adevăr, o bucurie să deschidem Festivalul Enescu din Bucuresti cu Oedip, sub bagheta maestrului Jurowski. Am fost atât de entuziasmați încât am decis să deschidem sezonul 2017-2018 al London Philharmonic Orchestra cu această operă monumentală. Vreau să profit de această ocazie pentru a mulţumi Institutului Cultural Român pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect. Evident, parteneriatul dintre ICR şi London Philharmonic Orchestra este unul de succes, altfel nu ne-am afla din nou în această frumoasă sală, la numai doi ani după ce am prezentat Octetul enescian, în avancronica premierei Simfoniei a III-a de George Enescu tot sub bagheta lui Vladimir Jurowski”, a spus Timothy Walker.

Pentru Jurowski, al cărui discurs s-a desfăşurat sub forma unui dialog cu amfitrionul evenimentului, directorul ICR Londra, Dorian Branea.

„Viitorul oricărui festival european muzical este acela de a dedica mult mai mult spaţiu în program muzicii contemporane. Eu cred că e mult mai important să promovăm compozitorii români contemporani de azi sau cei de ultima generaţie, cei care au activat în ultimii 20 de ani. Cred că celelalte orchestre ar trebui să interpreteze cel puţin o lucrare contemporană, nu contează din ce ţară", a spus Jurovski, joi seară. „Mă bucur enorm că Institutul Cultural Român susţine opera complexă şi, totuşi, accesibilă tuturor a marelui Enescu. Personal, contribuţia la promovarea muzicii sale a fost o provocare, dar şi o recompensă pe măsură”, a conchis Vladimir Jurowski.