Vladimir Cosma, premiat de ICR. Compozitorul român trăieşte de o viaţă în Franţa


(Știrele TVR - 20 martie 2018)  - link http://bit.ly/2ICE6OR

Vladimir Cosma, celebrul dirijor român, a fost premiat de Institutul Cultural Român la Salonul Cărții de la Paris. Institutul Cultural Român a acordat, în premieră, distincții de onoare unor personalități de origine română din Franța care au contribuit, prin toată activitatea lor, la promovarea valorilor culturale românești.

Compozitorul şi dirijorul român trăieşte în Franţa de o viaţă. A cunoscut succesul la începutul anilor 70, cu muzica din filmul Marele Blond cu un pantof negru. Vladimir Cosma a compus, după aceea, mai mult de 400 de coloane sonore de filme și seriale TV. România nu l-a uitat. Institutul Cultural Român l-a premiat la Paris.

“Acasă mă simt, de fapt, pe scenă. Pe orice scenă, înconjurat de muzicanţi. Anul trecut am făcut un turneu important în toată Franţa şi în Elveţia cu o orchestră românească şi cu solişti români, în mare parte”, a mărturisit Vladimir Cosma.

Institutul Cultural Român a oferit nouă distincţii de onoare într-un cadru special.

Personalităţile româneşti au făcut din România un nume mai atractiv pe harta Europei, iar planurile sunt măreţe, în anul Centenar.

“Comunitatea educativă, universitară, ştiinţifică vede în România un partener de încredere”, spune Gilles Pecout, profesor universitar al Universităţii Sorbona.

Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris: "Aşteptările sunt colosale, ne aşteaptă un an de evenimente majore cum nu au fost niciodată între România şi Franţa. Vor fi 300 de manifestări în România şi Franţa, concerte în marile săli de concerte şi expoziţii".

Evenimentul de la Paris a cuprins momente artistice susținute de pianista Dana Ciocârlie, de actorul Nicolas Vaude și de Corul Mikrokosmos.