Vizita unei delegații ICR și MAE în Israel

O delegație formată din reprezentanți ai Institutului Cultural Român și ai Ministerului Afacerilor Externe se află în aceste zile în Israel în contextul evenimentelor dedicate Zilei Europei, precum și prezenței României la competiția Eurovision din Israel.

În cadrul vizitei oficiale, la invitația MAE din Israel, delegația condusă de Președintele ICR, Liliana Țuroiu, va participa la întâlniri de lucru cu oficiali israelieni din cadrul Departamentului de diplomație culturală. „Este un tur de forță al ICR, prin reprezentanța sa din Tel Aviv, susținând prezența României nu doar la Eurovision, ci și la actiunile conexe competiției. Participăm, alături de alte țări membre UE, la ample acțiuni de diplomație culturală europeană”, a afirmat Președintele ICR. Liliana Țuroiu a onorat invitația primită din partea E.S. Ambasadorul Emanuele Giaufret, șeful Delegației Uniunii Europene în Israel, de a participa la ceremonia oficială de deschidere a Festivalului Electrovision – în cadrul căreia concertează, cu contribuția ICR Tel Aviv, formația de muzică electronică Karpov not Kasparov din București – precum și la recepția oferită cu ocazia Zilei Europei.

La ceremonie a participat președintele Statului Israelul, Reuven Rivlin, primarul Tel Aviv-ului, Ron Huldai, precum și ambasadori ai țărilor europene, alături de reprezentanți ai institutelor culturale.

În discursul său, ambasadorul Giaufret a salutat prezența la eveniment a președintelui ICR, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a subliniat că în acest an se aniversează 60 de ani de relații diplomatice între UE și Israel. „Rămânem dedicați păcii în regiune și credem în negocierile privind soluția a două state. Uniunea reiterează în același timp angajamentul său pentru securitatea Israelului”, a declarat Emanuele Giaufret.

Președintele Statului Israel, Reuven Rivlin a precizat că Eurovision-ul, găzduit în anul 2019 de Israel, este un exemplu de cooperare între state care poate fi transpus și în alte domenii. „Motto-ul din acest an al Eurovision, «Îndrăznește să visezi», este unul elocvent în acest sens” – a adăugat președintele Rivlin. Primarul Tel Aviv-ului, Ron Huldai a menționat rolul diplomației culturale în relațiile internaționale. „Competiția Eurovision, care se desfășoară în aceste zile la Tel Aviv, ne face să ne simțim că facem parte din Europa, că suntem europeni” – a declarat primarul Huldai.

Institutul Cultural Român, prin reprezentanța ICR Tel Aviv, susține participarea românească la competiția Eurovision Song Contest Israel, unul dintre cele mai vizionate evenimente din lume, cu audienţe care depăşesc, în fiecare an, pragul de 100 de milioane de telespectatori. Sprijinul ICR pentru prezența românească se desfășoară conform acordului pe care Institutul Cultural Român îl are cu Televiziunea Română, ICR fiind implicat și în programul festivalurilor Electrovison și White Night Tel Aviv, evenimente conexe competiției Eurovision.

ICR Tel Aviv, participă și la conferința organizată de Universitatea din Haifa și Fundația Konrad Adenauer, având ca temă construcția europeană. România este prezentă cu un stand de promovare, Institutul Cultural Român susținând prezența la dezbateri a conf. dr. Valentin Naumescu, din cadrul Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.