Vizita președintelui Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, la Vatican

Preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Horia-Roman Patapievici s-a aflat, în perioada 4-8 mai 2012, în vizită la Sfântul Scaun. Programul vizitei a cuprins întâlniri cu Eminenţa Sa Cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, Eminenţa Sa Cardinalul Raffaele Farina, arhivist şi bibliotecar al Sfintei Biserici Romane și cu prof. Antonio Paolucci, directorul Muzeelor Vaticanului.
Printre alte teme și proiecte de interes reciproc abordate, în convorbirile purtate cu Cardinalul Gianfranco Ravasi a fost exprimată satisfacţia pentru reuşita evenimentului din ciclul „Curtea neamurilor“, desfăşurat la Bucureşti în zilele de 11-12 octombrie 2011, eveniment apreciat de Cardinalul Ravasi drept un „model“ pentru acţiunile de acest gen.

Cu ocazia vizitei la Sfântul Scaun, președintele ICR Horia-Roman Patapievici a oferit Bibliotecii Apostolice Vaticane o donație de carte editată sub egida Institutului Cultural Român, volume menite să îmbogăţească fondul de carte românească al acestei prestigioase Biblioteci.
Luni, 7 mai 2012, Horia-Roman Patapievici a susținut la Universitatea Pontificală Gregoriana conferinţa intitulată „Sacrato poema. L’image théologique de la cosmologie scientifique chez Dante“, eveniment care a inaugurat ciclul de manifestări organizat în parteneriat de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun şi Universitatea Gregoriana. Expunerea a fost urmărită de profesori şi studenţi ai universităţii şi ai altor instituţii de învăţământ pontificale, diplomaţi acreditaţi pe lângă Sfântul Scaun, membri ai dicasteriilor pontificale, cadre didactice de la Universitatea „La Sapienza“ din Roma, membri ai societăţii „Casa Dante“, români stabiliţi în Italia și ziarişti.
Pe 8 mai, președintele ICR s-a întâlnit la Roma cu reprezentanți ai Fundației „Maria e Gofreddo Bellonci“. A fost discutată posibilitatea extinderii parteneriatului stabilit între ICR și fundație pentru Salonul de Carte de la Torino la alte proiecte pe care ICR le va derula în Italia.
În aceeași zi, Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu și Doina Ruști au participat, la Casa delle Letterature, la un dialog cu liceeni, pornind de la volumele lor traduse în limba italiană.

Cu ocazia prezenţei la Roma, preşedintele ICR a acordat mai multe interviuri pentru media vaticană (Radio Vatican) și italiană (cotidienele Corriere della Sera şi Avvenire).