Violonistul de renume mondial Alexander Bălănescu concertează în Seria „Enescu” de la ICR Londra

Seria „Concertelor Enescu”, derulată de ICR Londra în somptuosul său sediu din 1 Belgrave Square începând cu 2007, găzduiește, în 1 noiembrie, un concert extraordinar susţinut de violonistul şi compozitorul Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai vizionari şi originali muzicieni contemporani de origine română.  În cadrul acestui concert, fondatorul Cvartetului Bălănescu va prezenta publicului, alături de Partita Nr. 3 în Mi major de Johann Sebastian Bach, două dintre compozițiile sale proprii: “Winter Variations” / „Variaţiuni de iarnă” şi “Three Studies for Miriam” / „Trei studii pentru Miriam”.

Alexander Bălănescu este unul dintre cei mai importanți violoniști, compozitori şi artiști vizuali contemporani. Născut în România şi crescut în Israel, a studiat vioara la Academia Rubinstein din Ierusalim, la Trinity College din Londra şi la Juilliard School din New York. S-a reîntors la Londra, unde a început să lucreze cu importante grupuri de muzică contemporană precum Michael Nyman Ensemble şi Arditti Quartet. El este şi liderul cvartetului de coarde Bălănescu Quartet, pe care l-a fondat în anul 1987. De-a lungul carierei, Alexander Bălănescu a colaborat neîntrerupt cu artiști de diverse stiluri muzicale printre care se numără John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Spiritualized sau Pet Shop Boys. Bălănescu a colaborat, ca interpret şi compozitor, la numeroase producții de film, teatru, dans şi arte plastice, cum ar fi filme ale lui Peter Greenaway sau proiecte de dans ale coregrafei Pina Bausch. În ultimele două decenii, puternica sa legătura cu tezaurul muzical românesc s-a concretizat în albumele „Luminitza”, „Maria T.”, dar şi în colaborarea cu Ada Milea la albumul „Insula”. Formația clasică a muzicianului a fost continuu îmbogățită de interesul său activ pentru muzica tradițională, cât şi printr-o mare diversitate stilistică, care cuprinde de la muzica contemporană la pop şi de la procesare de sunet la jazz post-modern.

Partenerul media al seriei „Concertelor Enescu” este Asociaţia culturală Pro Contemporania.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.